Evenimentul Zilei > Politica > Lovitură pentru sute de mii de români. Agricultura, în paragină. Viitorul se anunță sumbru
Lovitură pentru sute de mii de români. Agricultura, în paragină. Viitorul se anunță sumbru

Lovitură pentru sute de mii de români. Agricultura, în paragină. Viitorul se anunță sumbru

Marcel Ciolacu, președintele PSD, acuză că PNRR-ul este realizat superficial. El a dezvăluit că România nu va primi niciun ban pentru irigații. "Sunt zero lei", s-a exprimat Ciolacu.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a comentat întâlnirea de astăzi cu premierul Florin Cîțu, în care s-a vorbit despre detalii referitoare la Planul de Redresare şi Rezilienţă. Ciolacu a mai susținut astăzi, înainte de ieșirile publice ale premierului, că i-au fost prezentate o serie de principii, însă nimic concret.

Președintele PSD a subliniat, din nou, că întâlnirea susținută cu premierul a fost una foarte superficială. Se pare că social-democrații ar fi avut așteptări mult mai ridicate, dat fiind faptul că ultimele două propuneri ale PNRR înaintate către Comisia Europeană au fost respinse.

PNRR, o înșiruire de sume

PNRR-ul reprezintă doar o înșiruire de sume. Se discută mult despre reforme, la nivel teoretic doar, fiindcă ministrul Ghinea nu a prezentat ce presupun, concret, reformele, potrivit lui Marcel Ciolacu.

„Am fost și cu specialiștii din interiorul partidului şi ne aşteptam să avem în față un draft al acestui Plan de Redresare și Reziliență. A fost o prezentare făcută de către Ministrul Fondurilor, domnul Ghinea, o înșiruire de sume, o înșiruire de reforme, fără ni se prezenta fundamentul sau ceea ce se dorește la acele reforme”, a spus președintele PSD.

El a mai afirmat că „orice sistem centralizat duce ca factorul politic să fie determinant”, motiv pentru care PSD a cerut o descentralizare către gestionarea lor de către administrația locală.

„În această pandemie am văzut diferențele între statele occidentale mai avansate și România. Sistemul sanitar ne-a arătat acum lacunele pe care le are România. În interiorul României avem diferențe mari între zonele de dezvoltare. Un astfel de plan trebuie să închidă aceste discrepanțe.

Unde este migrația cea mai mare a forței de muncă cei care ar trebui să aducă plus valoare României? În zona Moldovei. Automat că dorim să încercăm să eliminăm aceste diferențe. În primul rând, am vorbit despre descentralizare pentru că nu pot să vorbeşti de absorbție pe un sistem centralizat.

Am cerut transparență clară a zonelor vizate de investiții în acest plan lucru cât se poate de normal. Să vedem, Doamne, au acces toate administrațiile locale și județene la acest plan Național de Redresare și Reziliență?”, a evidențiat Ciolacu.

Zero lei pentru irigații

Liderul social-democraților a susținut că România nu va primi niciun ban pentru irigații. „Sunt zero lei”, s-a exprimat președintele PSD.

„Nu în ultimul rând, investițiile mari – să vedem cum sunt cuprinse și care sunt palierele. La zona de ape, fiindcă tot vorbim că sunt inundații în România, de la 4 miliarde s-a ajuns la 1 miliard și jumătate.

La agricultură nu am reușit, și această informație o am de la Comisia Europeană, domnul Oros nu a fost în stare să argumenteze un proiect și necesitatea României pentru irigații sunt 0 lei la irigații în PNRR. S-au dus cu planurile de irigaţii de pe timpul lui Ceauseşcu. Normal că, Comisia a refuzat, (fiindcă – n.r.) lucrurile, tehnologia a evoluat”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.