Lovitura lui Geoană: executarea lui Năstase, Ponta și Crin Antonescu, cu ajutorul lui Vanghelie, Dragnea și Hrebenciuc.
- Simona Ionescu
- 31 octombrie 2024, 09:10
Lovitura lui Geoană: executarea lui Năstase, Ponta și Crin Antonescu, cu ajutorul lui Vanghelie, Dragnea și Hrebenciuc. Din toata lista de candidați la prezidențialele din decembrie, cel care a ieșit în față prin propria istorie, precum și prin acuzația – tâmpă sau abil gândită – că are „o fabrică de troli”.
Acum toate instituțiile specializate ale statului caută „fabrica”, iar o mare parte a românilor se întreabă ce sunt „trolii”. Nu pentru asta nu l-aș vota pe Geoană, ci pentru istoria lui politică.
Istoria politică a unui candidat
Partidul de guvernământ, întreaga clasă politică, societatea civilă și presa sunt preocupate de campania electorală a lui Mircea Geoană, fost lider PSD, cu relații strânse cu sforarii celebri din politică și cu un cumnat fugit din țară, după ce ani de zile a fost director de bancă.
Mircea Geoană apasă pedala pe faptul că a fost secretar general NATO. Pentru acest lucru, eu și mulți alții nu îl vedem președintele României. Camarila lui, care roiește în jurul său încă de la alegerile prezidențiale din 2004 tot pe motiv că a fost ambasador la Washington, s-ar reașeza la butoane.
Pentru cei care ați uitat sau erați prea tineri atunci, am să reamintesc cum și-a executat colegii din PSD și pe cei din alianța USL, dar a pus serios umărul ca Iohannis să preia PNL și să ajungă președinte.
A fost ajutat în toate manevrele de Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea și Sorin Ovidiu Vîntu.
2005, anul în care Mircea Geoană a ieșit în față
Voi puncta cele mai elocvente informații din cariera politicianului Mircea Geoană, consemnate de noi, ziariștii vremii, fiindcă demonstrează dorința lui de a participa la orice mazilire pentru o funcție importantă în stat.
Mircea Geoană a fost preşedinte al PSD între 2005 şi 2010, adus în partid de Adrian Năstase, la începutul lui 2001, de la ambasada României la Washington. A preluat partidul, ajutat de Hrebenciuc (care i-a fost șef de campanie) și de gruparea lui Vanghelie, după ce Adrian Năstase a pierdut președinția în favoarea lui Traian Băsescu și a fost mazilit de la șefia PSD.
La Congresul din aprilie 2005, Iliescu urma să fie ales președinte, iar Năstase președinte executiv. Intrarea în cursa a lui Geoană, împins să candideze de așa-numitul grup de la Cluj, condus de Ioan Rus, a schimbat totul.
Chiar și partidul a fost bulversat de împingerea în față a insipidului politician. Geoană a învins, execuția celor mai vizibili lideri ai PSD a fost vizibilă. Pentru partid, istoria urma să se scrie altfel din acel moment.
2010. Mircea Geoană l-a impus pe Liviu Dragnea
La intervenția și presiunea lui Geoană, la sfârșitul lui ianuarie 2010, Victor Ponta a fost înlocuit cu Liviu Dragnea din funcția de șef al comisiei de statut din PSD. Dragnea, venit din PDL, devenise omul lui de încredere în partid.
De asemenea, componenta comisiei s-a mărit semnificativ fiind incluși și Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Adrian Năstase și Ion Iliescu.
Schimbările din comisie s-au făcut în secret, membrii PSD fiind ulterior anunțați. Măsura a venit ca urmare a faptului că Adrian Năstase, principalul contracandidat al lui Geoana la fotoliul președinției PSD, își finalizase proiectul de modificare a statutului PSD prin care propunea ca mandatul conducerii PSD să fie de doi ani și nu patru cum era la acel moment.
A pierdut lupta cu Ponta
În februarie 2011, Mircea Geoana a fost învins de Victor Ponta în cursa pentru un nou mandat de președinte al PSD. A contat mult activitatea politică a lui Mircea Geoană, listele întocmite pentru alegerile din 2009, precum și filmarea în care se presupune că Ana Birchall i-a dat o sumă de bani pentru a deveni candidat parlamentar.
Tot așa avea să conteze, câțiva ani mai târziu, faptul că a primit ceasuri de lux de la Vanghelie, confiscate de DNA.
Patru nume sonore din PSD s-au înscris în 2011 pentru șefia PSD, devenit după câștigarea alegerilor de către Băsescu și PDL cel mai puternic partid de opoziție: Mircea Geoană, Adrian Năstase, Miron Mitrea și Cristian Diaconescu.
Alți politicieni „executați” de Geoană și gruparea lui
Mereu flancat de Hrebenciuc, Vanghelie și Dragnea, dar și de Ioan Rus cu grupul de la Cluj, Mircea Geoană i-a îndepărtat din funcții sau nu și-a sprijinit colegii de partid care l-au promovat. Sorin Oprescu, Cristian Diaconecu, Miron Mitrea, Victor Ponta sunt unii dintre ei.
Nici PNL, nici PDL sau UNPR nu s-au arătat interesați să-l ia în barca lor pe Mircea Geoană.
Crin Antonescu și vizita lui Geoană la Moscova
La alegerile din 2009, Mircea Geoană n-a avut zile ușoare cu liderul PNL Crin Antonescu.
De la acesta am aflat că Geoană se apropiase mult de Moscova ca să ajunga președintele României. Atunci se pare că nu avea viziune pro-americană.
Declarația liderului PNL Crin Antonescu din 13 noiembrie 2009, Botosani: „Te intreb, Mircea Geoana, ce-ai facut la Moscova? (…) Te intreb, Mircea Geoana, daca oligarhii rusi iti finanteaza campania electorala. (…) Rusine domnule Geoana. Dumneata i-ai invins pana acum pe romani nu cu mine, ci impreuna cu Traian Basescu, cu Viorel Hrebenciuc”.
15 noiembrie. Liberalul îl ironizează pe Mircea Geoană
„Rog pe domnul Viorel Hrebenciuc, cu tot respectul, sa-i dea voie dlui Mircea Geoana sa vina si domnia sa la o confruntare. Nu poti sa fii presedinte al Romaniei fara sa doresti sa te confrunti doar cu Traian Basescu, iar, cand Traian Basescu te invita, sa fugi la Macin. Sa-i dea drumul o ora lui Mircea Geoana singur. Il aducem acasa, garantam,” a comentat Antonescu, citat de Agerpres.
„Am vazut acum cateva zile ca viteazul nostru domn Mircea Geoana se plimba liber prin curte, ii dadusera drumul la joaca Hrebenciuc si Vanghelie si, umbland prin curte voios, a sarit pe gard si l-a luat gura pe dinainte. A inceput sa strige la Traian Basescu, a inceput sa latre la cainele cel mare si a spus ca vrea o confruntare in orice oras universitar al tarii, de exemplu la Cluj”.
Acesta e omul Mircea Geoană, politicianul avid de putere, pe care nu-l vreau președintele României chiar dacă îmi repetă de 10 ori pe zi că a fost secretar general adjunct la NATO, desi el nu știe câți militari are Armata română dislocați în teatrele de operațiuni.