Lovitură grea pentru omul lui Putin. Procurorii moldoveni cer arestarea lui Igor Dodon. Decizia este la mâna judecătorilor

Lovitură grea pentru omul lui Putin. Procurorii moldoveni cer arestarea lui Igor Dodon. Decizia este la mâna judecătorilor Igor Dodon / sursa foto: Arhiva EvZ

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și-ar putea petrece următoarele 30 de zile la închisoare. Procurorii cere arestarea preventivă a politicianului apropiat de Kremlin și a cumnatului său. Cei doi au fost reținuți marți, 24 mai, pentru o perioadă de 72 de ore, în urma perchezițiilor făcute de procurorii moldoveni. Igor Dodon este acuzat de trădare şi corupţie.

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au cerut miercuri, 25 mai, mandate de arest preventive pentru fostul președinte Igor Dodon  și pentru cumnatul acestuia. Propunerea de arestare a fost făcută judecătorilor în urma perchezițiilor făcute de autorități. Cei doi au fost reținuți pentru o perioadă de 72 de ore, iar dacă instanța va încuviința, își vor petrece următoarele 30 de zile la închisoare.

„Instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Fostul președinte Igor Dodon, considerat un apropiat al regimului de la Kremlin a fost reținut de autoritățile moldovene pentru 72 de ore. El este suspectat de trădare şi corupţie. Procurorii au luat această decizie, de a-l reține pe Dodon, după ce au efectuat mai multe percheziții, atât la domiciliul fostului președinte, cât și la biroul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta împotriva lui Igor Dodon intervine pe fondul invaziei rusești din Ucraina, fapt care i-a făcut pe mulți să speculeze în legătură cu motivele reale ale demersului întreprins de procurori. În Republica Moldova există un nivel ridicat de tensiune pe fondul luptelor interne dintre politicienii prooccidentali, care își doresc un parcurs european, și cei proruși care văd viitorul Republicii Moldova alături de Federația Rusă, într-o construcție de tipul Uniunii Sovietice.

Dosarul „kuliok” pentru care este anchetat Dodon

În cazul de față, anchetatorii îl acuză pe Igor Dodon că ar fi primit, în anul 2019, o importantă sumă de bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc. Ulterior, vizat de mai multe anchete penale, acesta a reușit să fugă din Republica Moldova și să se ascundă.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, împreună cu procurorii anticorupție, au făcut mai multe percheziții, la domiciliul fostului președinte Igor Dodon, în legătură cu dosarul „kuliok” (sacoșă). Purtătoarea de cuvânt a procuraturii moldovene a declarat că au fost găsite sume de peste 600.000 de lei și peste 17.000 euro.

Potrivit publicației Deschide.md, cercetările au fost demarate după apariția în spațiul public a unor imagini video în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, lui Dodon. Din imaginile video rezultă că banii ar fi pentru plata salariilor angajaților din Partidul Socialist din Republica Moldova.

Cu ocazia acestor percheziții a fost reținut și cumnatul socialistului, Petru Merineanucare ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

Primul mesaj al lui Dodon după reținere

La scurtă vreme după ce a fost reținut, fostul președinte Igor Dodon a făcut primele declarații. Fostul șef de stat susține că este o țintă a justiției dirijate politic, iar acest lucru nu se întâmplă pentru prima oară. El susține că procurorii au organizat scurgeri selective în spațiul public ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat diferite date. Scopul a fost de a „crea anumite reacții negative ale publicului”.

„Nu e prima dată când am devenit ținta unei justiții regizate și dirijate politic. În ultimii ani au fost multe atacuri și am trecut prin diferite campanii de calomniere și de acuzații nefondate. Totuși, niciodată nu s-a procedat într-un mod atât de vădit denigrator ca azi, când anchetatorii au organizat scurgeri selective ale unor imagini sau pur și simplu au manipulat abil cu diferite date, cu scopul de a crea anumite reacții negative la public.

Îmi pare rău că s-a procedat în așa mod. Până și în politică trebuie să existe omenie și e grav dacă această omenie a fost sacrificată de dragul unor răfuieli personale cu un lider al opoziției”, a scris Igor Dodon, marți noapte, pe pagina personală de Facebook.