Lovitură grea pentru Liviu Dragnea! Decizia judecătorilor care îl pune la pământ. Dosarul care îl poate băga, din nou, la închisoare

Lovitură grea pentru Liviu Dragnea! Decizia judecătorilor care îl pune la pământ. Dosarul care îl poate băga, din nou, la închisoare Sursa foto: EVZ

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, are emoții înainte de începerea judecății într-un mega-dosar de corupție în care este inculpat. Este vorba despre ancheta care vizează vizita în SUA a lui Liviu Dragnea, la ceremonia de învestire a fostului președinte Donald Trump. Judecătorii din cadrul Tribunalului București au respins, cu o singură excepție, probele propuse de avocații apărării.

Judecătorii au respins solicitările de probatorii formulate de apărătorii lui Liviu Dragnea în acest caz. Ei au motivat că acestea nu sunt concludente pentru soluționarea cauzei. În schimb, a fost admisă o probă solicitată în apărarea omului de afaceri Cristian Burci care este, de asemenea, inculpate în dosar. Decizia de la Tribunal nu este finală și poate fi contestată,

„Admite cererea formulată de doamna avocat Mateş Ioana, apărător al inculpatului Burci Cristian Ionel şi dispune emiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei, desemnat ca autoritatea centrală din partea României pentru întocmirea cererilor formulate în baza Tratatului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală, semnat la Washington la data de 26.05.1999,

care a fost ratificat prin OG nr. 93/1999, aprobată prin Legea nr. 53/2000, potrivit Protocolului din data de 10.09.2007 la acest Tratat, ratificat prin Legea nr. 112/2008, în vederea certificării înscrisurilor înaintate de statul solicitat în executarea cererilor de asistenţă judiciară emise în dosarul nr. 130/P/2018 al Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, în condiţiile art. 8 pct. 5 şi art. 9 pct. 3 din Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce susțin judecătorii

Respinge în rest ca neîntemeiate cererile de probatorii formulate de inculpaţii Burci Cristian Ionel, Burci Carlo-Robert, Dragnea Nicolae-Liviu, Belcea Dan Valentin, prin apărători. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea finală de cameră preliminară. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 19.04.2022”, se arată în decizia Tribunalului.

Faza camerei preliminare este o etapă a procesului penal care urmează trimiterii în judecată. Un magistrat de cameră preliminară verifică temeinicia și legalitatea actelor întocmite în dosar și a probelor administrate.

Sursa: arhiva EVZ

Dragnea n-a reușit să strămute dosarul

Liviu Dragnea a mai suferit o înfrângere, în instanță, după ce Curtea de Apel București i-a respins cererea de strămutate a acestui dosar. Politicianul ar fi dorit să fie judecat de o altă instanță, care l-ar fi tratat cu mai multă „indulgență”. Așa cum este cea de la Giurgiu, care i-a admis cererea de eliberare, anul trecut. De altfel, avocata lui Liviu Dragnea, a invocat aceleași motive ca și în cazul cererii de strămutare a acțiunii de eliberare condiționată. Doar că nu a mai avut succes.

„Respins fond - Respinge, ca nefondată, cererea formulată de inculpatul Dragnea Liviu Nicolae, de strămutare a cauzei care face obiectul dosarului nr. 14451/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului București Secția I Penală. În baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen., dispune avansarea, din fondurile Ministerului Justiției, către Baroul București, a sumei de 150 lei, reprezentând onorariul parțial pentru apărătorul desemnat din oficiu în soluționarea cererii.

În baza art. 275 alin.2 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare în soluționarea cererii. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 04.11.2021”, au menționat judecătorii Curții de Apel.

Fostul președinte al PSD este acuzat de două fapte de trafic de influență. Anchetatorii DNA au considerat că acesta s-a folosit de influența și autoritatea pe care o avea în partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Dosarul lui Liviu Dragnea

Fostul președinte al PSD este acuzat, în acest dosar de corupție, de DNA, de două fapte de trafic de influență. Anchetatorii DNA au considerat că acesta s-a folosit de influența și autoritatea pe care o avea în partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Alături de Liviu Dragnea vor mai răspunde în fața judecătorilor omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia Carlo Burci. Cei doi sunt acuzați de complicitate la cumpărare de influență. În dosar mai apare și Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Un alt om de afaceri, Dan Valentin Belcea, a fost trimis în fața judecătorilor pentru cumpărare de trafic de influență.

sursa: arhivă EVZ

Acuzațiile principale ale procurorilor

Anchetatorii notează că în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- Asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, Donald Trump, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- Asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

Dragnea a promis facilitarea unor afaceri cu statul

De asemenea, Dragnea ar fi acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, fostul șef al PSD ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.