Evenimentul Zilei > Justitie > LOVITURA DECISIVĂ pentru DNA. Un RECHIZITORIU de AMPLOARE a fost SPULBERAT. „Fapta NU EXISTĂ”
LOVITURA DECISIVĂ pentru DNA. Un RECHIZITORIU de AMPLOARE a fost SPULBERAT. „Fapta NU EXISTĂ”

LOVITURA DECISIVĂ pentru DNA. Un RECHIZITORIU de AMPLOARE a fost SPULBERAT. „Fapta NU EXISTĂ”

Soluție dură pentru DNA, dată de judecătorii Tribunalului Constanța. Procurorii Parchetului anticorupție construiseră un caz împotriva a doi reprezentanți ai unei firme de familie, care erau acuzați de infracțiuni de fals și fraudare de fonduri europene.

Totul începe în august 2017, când DNA Constanța, în fruntea căreia se află procurorul Sorin Constantinescu, anunța finalizarea rechizitoriului, conform Lumea Justiției.

 

Astfel, Vasile Ichim era acuzat de către DNA de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în declarații sub semnătură privată și instigare la fals intelectual în forma participației improprii. În același timp, Ion Burcea era acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată  și instigare la fals intelectual în forma participației improprii.

La un an după întocmirea rechizitoriului, judecătorii Tribunalului Constanța a hotărât ca acuzații să fie achitați pentru toate acuzațiile care li se aducea de către DNA. Soluția instanței se bazează pe art. 16, alin. 1, lit. a) din Codul de procedură penală, care spune că „fapta nu există”, și în baza art. 16, alin. 1, lit. c) din Codul de procedură penală, în care se stipulează că „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

În acest caz, decizia finală va fi oferită de Curtea de Apel Constanța.

Redăm, mai jos, minuta deciziei:

„Solutia pe scurt: s.p. 1. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.c C.p.p. achita pe inculpatul ICHIM VASILE pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art. 322 C.penal prin rap. la art. 320 C.penal, intrucat nu exista probe ca a savarsit infractiunea. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.a C.p.p. achita pe inculpatul ICHIM VASILE, pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art. 322 C.penal prin rap. la art. 321 C.penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal intrucat fapta nu exista. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.a C.p.p. achita pe inculpatul ICHIM VASILE, pentru comiterea infractiunii de instigare la fals intelectual in forma participatie improprii prevazuta de art. 52 alin.3 C.p.rap. la art.321 C.penal (2 acte materiale), intrucat fapta nu exista. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.c C.p.p. achita pe inculpatul ICHIM VASILE, pentru comiterea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false sau inexacte, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori in numele ei, prevazuta de art.18/1 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplic art.35 alin.1 C.penal (2 acte materiale), intrucat nu exista probe ca a savarsit infractiunea.

2.In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.c C.p.p. achita pe inculpatul BURCEA ION, pentru comiterea infractiunii de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art. 48 C.penal rap. la art. 322 C.penal prin rap. la art. 320 C.penal, intrucat nu exista probe ca a savarsit infractiunea. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.a C.p.p. achita pe inculpatul BURCEA ION, pentru comiterea infractiunii de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta de art.48 C.penal rap. la art. 322 C.penal prin rap. la art. 321 C.penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal intrucat fapta nu exista. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.a C.p.p. achita pe inculpatul BURCEA ION, pentru comiterea infractiunii de complicitate la instigare la fals intelectual in forma participatie improprii prevazuta de art. art.48 C.penal rap. la art. 52 alin.3 C.p.rap. la art.321 C.penal (2 acte materiale), intrucat fapta nu exista. In baza art.396 alin.5 C.p.p. rap. la art. 16 lit.c C.p.p. achita pe inculpatul BURCEA ION pentru infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false sau inexacte, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori in numele ei, prevazuta de art. 18/1 alin.1 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.penal (2 acte materiale), intrucat nu exista probe ca a savarsit infractiunea.

Respinge actiunea civila formulata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.), in contradictoriu cu inculpatii Ichim Vasile si Burcea Ion si partea responsabila civilmente IF ZAULET MARIA(MARY).

Ridica masura sechestrului asigurator dispusa prin ordonanta nr. 311bis/P/2015 din data de 21.07.2017, emisa de procurorul din cadrul DNA-Serviciul Teritorial Constanta, la data ramanerii definitive a prezentei, asupra bunurilor inculpatilor Burcea Ion si Ichim Vasile.

In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuieli judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 22.05.2018”, se arată în decizie.

Întregul articol poate fi citit pe LUJU.RO.