Lotul "Moraviţa", prima zi a judecăţii. 69 de vameşi şi poliţişti de frontieră sunt inculpaţi într-un proces-mamut
- Georgeta Petrovici
- 29 iunie 2011, 21:52
O zi de şpagă pe frontiera româno-sârbă însemnau, în medie, 500 de euro în buzunarul fiecărui vameş. Judecătorul i-a avertizat pe avocaţi că va da pedepse mai mari dacă vor tergiversa derularea procesului.
Cei 69 de inculpaţi din lotul Moraviţa 1, trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi contrabandă cu ţigări, au avut primul termen de judecată într-o sală devenită neîncăpătoare datorită numărului mare de avocaţi şi în care fotoreporterii nu au avut acces.
Încă din primele momente ale procesului, judecătorul a avertizat inculpaţii şi avocaţii să nu încerce tergiversarea dosarului "pentru că toate aceste tentative se vor sancţiona la final, iar, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, cine va încerca să încetinească mai mult procesul va primi o pedeapsă mai grea".
În cazul a 30 dintre inculpaţi instanţa a pus în discuţie instituirea interdicţiei de a părăsi ţara. Restul au cerut termen pentru a-şi angaja apărător, astfel că în aproximativ o oră instanţa a stabilit următorul termen de judecată, 28 septembrie.
Şpaga zilnică a vameşului Marta: 350 de euro
Cei mai mulţi dintre inculpaţi sunt vameşi şi poliţişti de frontieră. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, aceştia au primit peste 80.000 de euro pentru a înlesni introducerea în ţară de ţigări de contrabandă. Valoarea ţigărilor a fost de 3,3 milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au sechestrat 48 de case şi apartamente, nouă terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.
Doi dintre vameşii care apărut miercuri în faţa judecătorilor sunt Andrei Kurila şi Marius Marta. Procurorii DNA au reţinut în cazul primului faptul că se face vinovat de "aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată".
În rechizitoriul care numără 1.472 de file, se arată că în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2010, în calitate de lucrător vamal, Marius Marta a devenit parte din grupul de şpăgari de la Punctul de Mic Trafic Foeni II. Pe 5 noiembrie, anul trecut, a încasat mită 362 de euro. Patru zile mai târziu, a mai încasat 345 de euro. “Inculpatul Marta Marius şi-a exercitat dreptul de a nu da declaraţii în cauză", notează procurorii DNA.
Kurila este judecat în libertate pentru că a fost mai "modest" cu şpăgile. El a luat şpagă pe 25 octombrie 20 de euro. Pe 10 noiembrie s-a ales însă cu 155 euro.
Faptele de vitejie de pe frontiera sârbo-română Poliţistul de Frontieră Petrişor Bogdan Bănuţ este cunoscut printre colegii săi care nu se sfiesc să îi spună pe nume "un mare şpăgar". În punctul de frontieră i se spunea "Bănel" pentru că e mai creol la ten şi mic de statură. El este cercetat pentru aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, în ceea ce îl priveşte fiind dovedite patru momente în care a luat şpagă pentru a lăsa contrabandiştii să treacă ţigări prin vamă), complicitate la infracţiunea de contrabandă calificată, în formă continuată. În numai patru zile, la finele anului trecut, "Bănel" a pus deoparte 660 de euro, fiind solidar cu colegii săi şi lăsând contrabandiştii să aducă în România ţigări ilegale din Serbia.
Un caz aparte este al fiului fostului senator PSD Viorel Matei. Lilian Matei, zis "Batoci", a ajuns la Poliţia de frontieră în urmă cu doi ani, după ce a lucrat puţin timp în poliţie. Este proprietarul unui ranch demn de Dallas construit lângă Sânnicolau Mare, un domeniu de aproape 6.000 de metri pătraţi, dotat cu drum privat, şi barieră.