Loteria către FRF: „Nu vă dăm banii!“

Loteria către FRF: „Nu vă dăm banii!“

Şefa Loteriei va apela la avocaţi pentru a recupera cele 5 milioane de euro blocate în conturile federaţiei.

Cele aproape 5 milioane de euro pe care Federaţia Română de Fotbal (FRF) le-a câştigat într-un proces cu Loteria Română nu au putut fi folosiţi încă de federaţie. Preşedintele Loteriei, Liliana Mincă, susţine că nu va renunţa la aceşti bani şi că va apela la o echipă de avocaţi specialişti pentru a câştiga procesul prin cele două căi de atac pe care le mai are la dispoziţie - apelul şi recursul. FRF a cerut Loteriei, în baza Legii 69/2000, să vireze în conturile federaţiei o sumă de aproape 5 milioane de euro, echivalentă cu o parte din încasările pe 2003-2005 din pariuri sportive, adică din jocurile Pariloto şi Pronosport.

Instanţa a dat câştig de cauză FRF, iar banii au fost viraţi deja în conturile federaţiei prin executoriu judecătoresc. Până la finalizarea procesului, suma nu poate fi folosită de FRF. „Loteria Română este obligată să dea fotbalului o sumă uriaşă. 20% din încasări, în timp ce pentru Agenţia Naţională pentru Sport (ANS), tot prin lege, trebuie să dea tot profitul net obţinut din jocuri de pariuri sportive. Având în vedere că pe sistemul de joc Pronosport nu sunt încasări foarte mari, după achitarea celor 20% din încasări, Loteria înregistrează pierderi“, ne-a declarat Liliana Mincă.

Banii pe care i-a câştigat în istanţă FRF sunt completări ale sumelor virate deja în 2003-2005 din încasările Pronosport. În această perioadă, în afara cadrului legal, între FRF, condusă de Mircea Sandu, şi Loterie, condusă în acea vreme de Nicolae Cristea, au fost încheiate mai multe convenţii prin care cele două instituţii ajungeau la înţelegere privind suma. În acea perioadă, între Loterie şi FRF exista şi o relaţie specială: directorul de marketing din Loterie, Adrian Albu, este fiul unuia dintre trezorierii de la acea dată ai FRF. Sumă uriaşă

În prima fază a procesului, Loteria a fost reprezentată în instanţă de serviciul juridic al instituţiei, condus de oameni rămaşi în funcţii de pe vremea fostului director Nicolae Cristea. „Serviciul Juridic din Loterie cred că nu s-a implicat, aşa că vom apela la specialişti“, a declarat Liliana Mincă. Aceasta susţine că legea în vigoare este discriminatorie pentru celelalte federaţii sportive pe motiv că la pariuri sportive nu participă doar fotbalul.

„De ce să particip eu, Loterie, care sunt o instituţie a statului român, să finanţez o instituţie privată, cum e FRF, unde nu se ştie cum s-au cheltuit aceşti bani. În afară de un sediu ultraluxos al FRF, care sunt performanţele din fotbalul românesc?“, atacă Mincă. În prezent, FRF este în proces şi cu alte societăţi private de pariuri sportive, care se supun aceleiaşi legislaţii, pentru a recupera o parte din banii obţinuţi din încasări. Suma exactă pentru care se luptă şi FRF, şi Loteria este de 4,75 milioane de euro, la care se adaugă 174.000 de euro, plătiţi pentru executorul judecătoresc.

„Pe vremea cât era Nicolae Cristea la conducerea Loteriei se pare că s-au înţeles foarte bine. Acum înţeleg că le-a convenit să plătească peste 174.000 de euro la executorul judecătoresc. Este foarte ciudat“, a încheiat Liliana Mincă. Loteria nu a primit până în prezent termenul oficial pentru următoarea fază a procesului, dar avocaţii specialişti estimează că procesul ar putea fi încheiat în vară. Contactat de EVZ, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că nu doreşte să comenteze atacurile Lilianei Mincă. Evaluări în Loterie

În prezent, în Loterie lucrează 3.500 de oameni rămaşi de pe vremea fostului director Nicolae Cristea, cercetat în prezent în dosarul „Loteria“. Foarte mulţi dintre aceştia ar putea pleca din funcţii în perioada următoare, după ce Loteria va pune în aplicare un sistem de evaluare şi de reorganizare ale personalului. „Şi cei de la juridic vor intra sub incidenţa acestor evaluări“, a declarat Mincă.

Ne puteți urmări și pe Google News