Locurile în care poți face grătar fără să primești amendă. Sancțiunile sunt foarte mari pentru cei care încalcă legea

Locurile în care poți face grătar fără să primești amendă. Sancțiunile sunt foarte mari pentru cei care încalcă legea Unde ai voie să faci grătarul de 1 mai pentru a evita amenzile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vara, românii ies la iarbă verde pentru a face grătar, dar se aleg cu amenzi usturătoare. Această activitate este acceptată doar în locurile special amenajate, iar autoritățile au început controale amănunțite.

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic arată că grătarele în aer liber se pot organiza doar în locurile special amenajate de autorități. Românii care nu respectă aceste reguli se pot alege și cu amenzi de 5.000 de lei.

Oamenii legii au început să facă din ce în ce mai multe controale, mai ales de când a venit vremea frumoasă. Potrivit regulilor stabilite acum zece ani, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare.

Mersul la picnic este considerat o activitate de recreere desfăşurată în zone publice sau private ale statului şi/ sau ale primăriilor. Oamenii obișnuiesc să aducă băutură, mâncare sau să aprindă focul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic:

- în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;

sursa foto. EVZ

- în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Zonele indicate pentru activităţile de picnic sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora.

Amenzi pentru cei care fac grătar

Acestea au utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic. Regulamentul arată că focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

Grătarul trebuie făcut într-o zonă cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice. Persoanele care fac grătar sunt obligate să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.

Cei ce aruncă ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate se aleg cu o amendă de 3000 de lei, potrivit avocatnet.ro