Locuri de muncă pe litoral. Angajații pot câștiga mulți bani. Studiile nu sunt obligatorii
- Emma Cristescu
- 22 aprilie 2024, 23:24
Locuri de muncă. Cei care lucrează pe litoral în sezonul estival pot câștiga sume mari de bani, dar și tips. Cele mai multe posturi disponibile sunt în restaurante, atât în cele de lux, cât și la „împinge tava”. Angajatorii sunt dispuși să primească în echipa lor chiar și persoane fără experiență. Cu toate astea, ei au nevoie de oameni serioși și atenți.
Locuri de muncă pe litoral
Salariul variază de la un restaurant la altul. Pentru a lucra la autoservire, cerințele sunt minime. Nu este nevoie să ai experiență în domeniu și nici studiile superioare nu sunt un criteriu obligatoriu. În Mamaia, o persoană care lucrează la restaurantele de tip autoservire ajunge să câștige 4.000 de lei net/ lună. Programul este de șase zile din șapte. Angajații beneficiază de o singură zi liberă pe săptămânâ.
Salariul poate crește și poate ajunge la 6.500 de lei în cazul unui bucătar. Ajutorul de bucătar primește 4.000 de lei, iar programul de muncă este tot de șase zile pe săptămână, potrivit Fanatik.
Patronii au renunțat la angajații străini
Mulți patroni de restaurante au renunțat la barmanii și ospătarii din Bangladesh, Sri Lanka sau India. Cererea în creștere de forță de muncă pentru turismul de pe litoral i-a determinat pe patroni să revină la angajații români, după ce, în ultimii 4 ani, au adus mulți străini. Potrivit legii, aceștia trebuie plătiți, prin contract, pentru un an, iar sezonul estival durează doar șase luni.
Oana Olteanu, administrator complex hotelier: „A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”.
15.000 de locuri sunt scoase la concurs
Anul acesta, patronii de restaurante și de hoteluri încearcă școlarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forță de muncă.Peste 15.000 de locuri sunt scoase acum la concurs. Patronii speră să rămână măcar cu jumătate dintre cei admiși.
George Fuduli, administrator complex turistic: „Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral”.