În Brebu, judeţul Prahova, poliţiştii comunitari au fost trimişi din poartă-n poartă ca să-i anunţe respectuos pe oamenii din zonă că e timpul să-şi plătească taxele.
În comuna Brebu, din Prahova, bugetul mic şi vremurile de criză l-au determinat pe primar să adopte o metodă inedită pentru a-şi determina gospodarii să-şi plătească taxele: a trimis poliţiştii comunitari din poartă-n poartă, echipaţi cu uniforme, comunicări scrise şi zâmbete, să-i anunţe pe locuitori că trebuie să-şi achite taxele şi impozitele.
Edilul denumeşte metoda asta „înştiinţare”. Alţii, în schimb, îşi aduc aminte de perceptorul şi jandarmul care veneau cu veşti „bune” despre impozite, în trecut. Cum a primit comuna cu cei aproape 8.000 de locuitori „intervenţia” celor nu mai mult de patru poliţisti comunitari din localitate? Unii au zis că se întorc în vremuri demult apuse, cum crede un anume Bebe. Alţii au zis că e bine. Cum susţine Liliana Bucura, de exemplu. Şi poate că şi lui Gâlcă D. Ion i-ar fi plăcut mult şi ar fi zis că e bine. Dacă ar fi înţeles întru totul ce s-a întâmplat de fapt.
Tot ce reuşeşte însă să-şi aducă aminte bătrânul e că, pe la sfârşitul lui februarie, cineva i-a strigat la poartă şi a intrat la el în casă. Omul avea capul dezgolit şi i-a vorbit că trebuie să plătească taxa. „De ce să vină poliţia la mine să-mi spună să plătesc dacă mi-am plătit? Poliţia trebuie să se ocupe cu anumite obligaţii”, opinează bătrânul. Ceea ce, în viziunea proprie, poate fi redus la: „Dacă ne-am bătut noi amândoi, să vină să ne ia!”. DE LA PRIMAR CITIRE
„Să-şi facă o proiecţie...”
Dumitru Comăniţă, primarul comunei Brebu, ales la finele anului trecut, a decis să trimită poliţiştii comunitari în loc de angajaţi de la taxe şi impozite pentru că a văzut că în statutul lor stă scris, jos, că au „şi alte atribuţii”. Edilul zice că „nevoia de a preveni populaţia încă de la începutul anului” l-a determinat să facă asta. „Ca să-şi facă şi ea o proiecţie, fiecare familie să achite datoria pe care o are faţă de primărie. În primul rând, trebuie să fim riguroşi cu noi. Omul trebuie să înţeleagă că trebuie să dea acea contribuţie! Că altfel, nu avem surse să ne desfăşurăm activitatea. Şi vreau să vă zic că avem deja încasări foarte bune. Suntem în luna a patra şi avem încasări de 54%! Deci, s-a văzut”, spune primarul. „Obligaţi să-i anunţăm” De ce să se grăbească însă cu „oameni ai legii” în poarta gospodarului pe post de curieri? Pentru că bugetul localităţii e de 700.000 de lei. „E foarte puţin. La noi n-a fost o zonă cooperativizată, nu s-a investit, sunt foarte multe terenuri particulare, nici posibilităţi să se desfăşoare prea multe activităţi economice nu sunt. Aşa că singura cale de a mai găsi nişte bani ar fi să luăm taxele şi impozitele la timp ca să putem să derulăm programele”, spune Dumitru Comăniţă.
Poliţiştii şi-au făcut treaba, zice primarul. Şi nici nu s-au plâns de ce-au păţit. „Mi-au zis că lumea i-a primit bine... Că, în primul rând, nu e civilizat să nu-i primeşti! Unii chiar cred că s-au bucurat! Dacă a reacţionat cineva negativ, sunt ăia care sunt rău-platnici. Că sunt şi din ăştia...”, zice primarul. Lui Dumitru Comăniţă nu i se pare că metoda lui de a trimite oameni în uniformă să aducă veşti care conţin cuvinte ca „impozit” sau „taxă” ar fi o întoarcere în timp, când oamenii erau somaţi să-şi dea dările cu jandarmul în poartă. „Legea ne obligă să-i anunţăm”, spune primarul.
„Că trebuie să dea impozit pe teren, impozit pe clădire, taxă pe auto. E şi o perioadă mai grea, intră firme în faliment. Şi asta e doar o primă fază, înştiinţarea. Că urmează şi somaţia, apoi executarea...”, spune Comăniţă. „Acuma, eu zic că acţiunea asta cu taxele este încheiată”, pune punctul pe i edilul. Dar mai are ceva proiecte la care i-ar implica pe agenţii de ordine publică. Unul s-ar numi „Lăsaţi-ne natura curată”. Iar poliţiştii ar putea să colaboreze cu şcolarii. ŢARA LUI „GICĂ CONTRA” „Probleme, s-au dus cu hârtia la morţi...” Decizia primarului din Brebu de a folosi poliţişti comunitari pentru a-i determina pe oameni să-şi plătească taxele l-a nemulţumit însă pe vicele comunei, Adrian Ungureanu. Fost „lucrător în armată”, după cum se recomandă, Ungureanu nu crede că scopul agenţilor de ordine publică trebuie să fie acelaşi cu al unor „furieri”. „În loc să se ocupe de ordine şi disciplină, poliţistul comunitar se ocupă aici de împrăştiat hârtii! Eu n-am fost de acord, să te duci tu, poliţist comunitar, cu hârtiuţa acolo”, spune Adrian Ungureanu. „Astea nu se fac cu poliţistul”
Poate că n-ar fi zis nimic dom nul Ungureanu despre decizia primarului, că doar sunt „o echipă”, dacă imediat după ce au bătut poliţiştii la porţi, nu l-ar fi oprit oameni pe stradă, contrariaţi de ceea ce s-a întâmplat. „În momentul în care vezi poliţistul la poartă, omul se întreabă «Aoleo, ce s-a întâmplat? ». Sunt cetăţeni care nu şi-au plătit taxele, de acord. Aşa că trebuie să le spunem să plăteas că. Dar astea se fac treptat, prin cei din primărie. Astea nu se fac cu po liţistul. Că sunt probleme, mi-au zis poliţiştii mie. De exemplu, s-au dus cu hârtia la morţi, că cei de la taxe nu au făcut actualizări să vadă care mai trăieşte sau nu. Muncă multă de pomană”, spune Adrian Ungureanu. Soluţii pentru „hârtiuţe” Mai pe scurt, viceprimarul crede că Brebu parcă s-a întors în perioadele trecute, cu perceptor şi jandarm la poartă, să încaseze birul. El, mai degrabă, ar fi zis aşa: dacă anumite casiere de la „Taxe şi impozite” sunt „comoduţe” şi nu vor să se ducă cu „hârtiuţa”, atunci mai bine să le facă program de muncă de teren. „Că mai e ceva: poliţistul s-a dus, dar dacă îl întreba cineva detalii, habar n-avea ce să zică. OK, scrie că ei au «şi alte atribuţii » în statutul lor, dar în cazul ăsta, ce-ar fi să-l chem dimineaţa, să-i dau papucii să mi-i facă! În loc să-l pun să-mi supravegheze furturile sau să-i amendeze pe cei care aruncă mizerie... Nu zic că e rău, ci că nu este o normalitate!”, conchide Ungureanu.
FILAJE PE DEŞEURI
„Am strigat frumos la poartă”
În Brebu se află un lac, o mănăstire, un parc, multe vile construite de bucureşteni şi patru poliţişti comunitari. Daria Crăciun e unul dintre aceştia şi, în acelaşi timp, şeful celorlalţi trei agenţi. Nu-s ei mulţi, dar lumea îi ştie, spune ea, şi de asta nu le „creează probleme”. Cum nu le-ar fi creat nici în februarie, când au adus veşti „bune” despre taxe. De ce? „Ca să se impună puţin respect asupra impozitelor”, defineşte, scurt, Daria Crăciun scopul prezenţei lor pe la casele oamenilor cu înştiinţările cu pricina.
Unii chiar s-au bucurat atunci, spune Daria Crăciun, mai-mai să afirmi că noua pasiune a brebenilor a devenit plata datoriilor cu zâmbetul pe buze. Intervenţia a decurs cam aşa: „Am mers frumos, câte doi - că aşa se merge în patrulă - şi am strigat frumos la poartă, oamenii au ieşit, le-am adus la cunoştinţă şi gata! Unde ne-a răspuns, am dat înştiinţarea, unde nu, nu”, spune Daria Crăciun. Una peste alta, când nu aduc veşti proaste despre impozite, poliţiştii comunitari fac ce ar trebui să facă agenţii de ordine publică. „Pe la discoteci mai intervenim, pe la activităţi culturale...”.
Şi mai fac filaje ca să vadă cine aruncă gunoaie prin parcul de lângă mănăstire. Şi-a imaginat însă, oare, dânsa că va merge din poartă-n poartă să strângă taxe când s-a angajat ca po liţist comunitar? „Ce să vă spun.... Eu m-am făcut poliţist comunitar pentru că mi-a plăcut de mică”.