Editura Evenimentul si Capital

Locul din România unde îndrăgostiții trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Ce pedeapsă cruntă primesc cei care vor să divorțeze

10-03/03ff36f18c9389b59a55a69c4123f386-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 3130 Vizualizari

În Biserica fortificată din Biertan există şi acum camera cu un singur pat, o singură farfurie, un singur tacâm şi o singură cană unde erau închise perechile care doreau să divorţeze.

###Biertanul este o localitate situată în Podişul Transilvaniei, la distanţe egale de Mediaş şi Sighişoara. De-a lungul istoriei a fost un important centru viticol şi meşteşugăresc, caracteristici pe care le păstrează şi azi. Este renumit pentru vinurile produse aici, dar mai ales pentru Biserica fortificată, una dintre cele mai bine păstrate din Transilvania, fiind cel mai important obiectiv turistic din localitate, atrăgând mii de turişti în fiecare an. Acest ansamblu are o valoare imensă, atât din punct de vedere istoric, cât şi religios, estetic şi arhitectural. Este construită în stil gotic târziu cu elemente specifice Renaşterii, iar din 1993 a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO. Biserica cu trei nave este construcţia centrală a ansamblului. Aici se pot observa şi acum frescele rămase din secolul XVI. După cum am mai menţionat, este una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din cele 300 care au fost ridicate între secolele XV-XVI în Transilvania, potrivit bzb.ro. Etajul fortificat construit în secolul XVI şi prevăzut cu ferestre de tragere arată rolul de apărare a comunităţii locale. De asemenea, sistemul de blocare cu 15 zăvoare a uşii care adăpostea tezaurul din biserică şi lucrurile de valoare ale locuitorilor (cameră numită sacristia) dovedeşte acelaşi rol de apărare. În prezent, în această cameră se pot vedea unelte ale meşteşugarilor din Biertan şi tablouri. Altarul bisericii este cel mai mare din Transilvania şi prezintă 28 de tablouri cu scene biblice. Un lucru inedit îl constituie turnul sau bastionul închisoare care avea un rol foarte interesant şi folositor pentru societatea tradiţională din acele vremuri. Aici era o cameră mică cu un singur pat, o singură farfurie, un singur tacâm şi o singură cană unde erau închise perechile care doreau să divorţeze timp de 2 săptămâni, timp în care cei doi trebuiau să împartă totul, astfel având timpul şi locul perfect pentru a se împăca. Se zice că în aproape 300 de ani, toţi care au ajuns în această cameră din cauză că doreau să divorţeze s-au împăcat şi au rămas împreună. Şi în prezent această cămăruţă se poate vizita.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI