Locotenenții Cămătarilor și ai Cordunenilor s-au reprofilat. Cazinourile, noua țintă a grupărilor mafiote

Locotenenții Cămătarilor și ai Cordunenilor s-au reprofilat. Cazinourile, noua țintă a grupărilor mafiote DIICOT. Sursa foto: arhiva EVZ

Locotenții clanurilor Cămătaru și Corduneanu au controlat una dintre cele mai extinse grupări criminale ale momentului. Este vorba despre o grupare care asigura paza cazinourilor Las Vegas și care se ocupa de asemenea de eliminarea concurenței acestora.

Cei care au pus baza acestei grupări erau Florin Șpac, fost luptător al clubului Dinamo și un apropiat al clanului Corduneanu, Marian Sîrbu, zis Box, fost locotenent al Cămătarilor și frații Costel, Adrian și Bogdan Corduneanu, din Iași, care erau responsabili pentru zona Moldovei. Potrivit unor surse judiciare în cursul anului 2018, Florin Șpac ar fi fost recrutat de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, proprietarii lanțului de cazinouri Las Vegas.

Originari din județul Suceava și stabiliți la Brașov, aceștia i-ar fi cerut lui Șpac să pună pe picioare o grupare din care să facă parte interlopi periculoși din orașele în care dețin puncte de lucru, pentru a le asigura paza și a le elimina concurența. Astfel cei care se înscriau în gruparea lui Șpac trebuiau să desființeze din zonele în care existau cazinouri Las Vegas orice altă sală de jocuri. Pentru acest lucru, interlopii apelau, de cele mai multe ori, doar la amenințări, dar, uneori, se ajungea și la acte de violență. Împreună cu Box, Șpac a făcut o mulțime de angajări. Oamenii, majoritatea cunoscuți cu antecedente penale, erau angajați de frații Doroftei pe funcții fictive, iar în funcție de rezultatele pe care le aveau în lupta cu firmele concurente, primeau, pe lângă salarii, bonusuri importante care constau în autoturisme sau vacanțe exotice.

16 persoane ar fi fost șantajate

Procurorii DIICOT, potrivit gandul.ro, au stabilit că gruparea ar fi șantajat cel puțin 16 persoane, „pentru a le determina să-și închidă sălile de jocuri de noroc, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc, să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip «slot-machine» avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup”. După ce au percheziționat peste 120 de locuințe din mai multe orașe, anchetatorii au ridicat aproape jumătate de milion de euro, arme de foc cu glonț, arbalete, săbii, droguri, dar și o mare cantitate de petarde. 

Ne puteți urmări și pe Google News