Livrările de gaze către Republica Moldova nu sunt amenințate de luptele din regiunea Kursk

Livrările de gaze către Republica Moldova nu sunt amenințate de luptele din regiunea Kursk Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Nu există niciun pericol ca gazele livrate către Republica Moldova să fie puse în pericol, din cauza conflictului dintre Ucraina și Rusia. Este vorba despre luptele ce se dau în regiunea Kursk.

Despre această situație a vorbit Vestmoldtransgaz, operatorul rețelelor moldovenești de transport al gazelor. „Nu există nicio problemă. Gazul merge pe aceeași rută”, au spus reprezentanții companiei.

Fluxul de gaze din Rusia spre Republica Moldova funcționează fără nicio problemă

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a afirmat că la Moldovagaz totul funcționează fără nicio abatere. El a mai precizat că acum acest lucru este de competența Vestmoldtransgaz.

Gaze naturale

Gaze. Sursa foto: Pixabay

Canalele rusești Telegram anunțaseră, recent, că trupele din Ucraina au intrat pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia și au ocupat mai multe localități. Sub controlul FAU se află stația de măsurare a gazelor Sudja, prin care gazul rusesc este livrat către Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce cantitate livrează rușii în fiecare zi

Republica Moldova primește 5,7 milioane de metri cubi de gaz , zilnic din Rusia, care este direcționat în regiunea Transnistria. Acolo unde, pe lângă consumul intern, Centrala electrică de la Cuciurgan produce energie electrică, care ajunge pe tot teritoriul Republicii Moldova. Partea ucraineană a confirmat, de asemenea, că livrările de gaze continuă în regim obișnuit, după cum notează jurnaliștii de la noi.md.

Ministrul Economiei, despre o problemă sensibilă

Altfel, Republica Moldova are capacitatea de-a da Transnistria peste cap, prin blocarea gazelor care ajung în această zonă din Rusia. Afirmația a fost făcută în luna iunie de ministrul Energiei din Basarabia, Victor Parlicov. Oficialul explica la vremea respectivă și de ce oficialii de la Chișinău nu apelează la această măsură extremă.

„Astăzi este o cu totul altă situație decât în ultimii 30 de ani. Înainte, noi nu puteam obstrucționa. Toate instrumentele erau la Federația Rusă și la Tiraspol. Dacă ei își făceau de cap, fără gaz și energie electrică rămâneam noi, nu ei. Acum situația este inversă și, într-adevăr, este o alegere a Chișinăului, discutată inclusiv cu partenerii externi, de a nu destabiliza în continuare această regiune”, spunea Victor Parlicov.