DNA s-a sesizat din EVZ vizavi de sindicalistul Liviu Luca. El a fost pus sub învinuire

DNA s-a sesizat din EVZ vizavi de sindicalistul Liviu Luca. El a fost pus sub învinuire

UPDATE: Liviu Luca a fost pus oficial sub învinuire. Prim-vicepreşedintele CNSLR Frăţia este acuzat de procurorii anticorupţie pentru modul în care ar fi cedat, spre administrare, patrimoniul Sindicatului. DNA s-a sesizat din Evenimentul zilei.

UPDATE: Sindicalistul Liviu Luca a părăsit sediul DNA. Potrivit avocatului său, Mariana Ştefan, Luca a fost oficial pus sub învinuire, sub acuzaţia de folosire a autorităţii de lider sindical, în vederea obţinerii de foloase necuvenite pentru sine ori pentru altul. Procurorii Anticorupţie s-au sesizat ca urmare a apariţiei articolului "Hotelurile CNSLR-Frăţia subînchiriate unui SRL". Dezvăluirile EVZ au la bază o plângere înaintată Tribunalului Bucureşti de către vicepreşedintele aceleiaşi Confederaţii sindicale, Victor Stan. Acesta a reclamat că mai multe hoteluri din patrimoniul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) - Frăţia au ajuns în administrarea unui SRL din Timişoara, cu 17 angajaţi şi pierderi, în ultimii ani de activitate. Asta ca urmare a unui contract de management încheiat la iniţiativa preşedintelui arestat al CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, şi finalizat de prim-vicepreşedintele Liviu Luca şi de noul preşedinte, Ion Samoilă. "Am fost chemat la DNA după apariţia articolului din Evenimentul zilei. Nu am făcut eu nicio plângere la DNA, dumnealor s-au autosesizat. Le-am spus că există un litigiu pe rolul Tribunalului Bucureşti, în acelaşi caz. Eu am spus de la bun început că este o asociere păguboasă pentru Confederaţie. Mi s-a părut suspectă graba cu care s-a semnat contractul", declară Victor Stan.

Luca, omul lui Vîntu

"Afacerea" a fost contestată la Tribunalul Bucureşti, de către unul dintre vicepreşedinţii CNSLR-Frăţia, Ion Victor Stan, acesta fiind, apoi, îndepărtat, de Liviu Luca şi Samoilă, din Adunarea Generală a Acţionarilor companiei sindicale care administra hotelurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNA a deschis această anchetă la începutul lui 2011, după ce Marius Petcu a fost arestat de procurorii DNA pentru luare de mită. Acesta ar fi dat explicaţii detaliate despre cum au ajuns bunurile şi imobilele sindicatelor pe mâna unor samsari imobiliari. Hotelurile din Covasna, Băile Herculane, Băile Felix, Sângeorz- Băi, Voineasa şi Predeal ale CNSLR Frăţia erau administrate de către Sind Tour Trading SRL. Contractul de management, pe o perioadă de nouă ani, a fost încheiat între Sind Tour Trading şi Tour Mirinvest Timişoara, o firmă cu 17 angajaţi şi pierderi de peste 400.000 de lei în 2009, conform ultimului bilanţ afişat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Asta deşi Ion Victor Stan, vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia, s-a opus în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Sind Tour Trading. Succesorul lui Marius Petcu la şefia CNSLR Frăţia, Liviu Luca, este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali din România. Averea lui nu este cunoscută pentru că nu a depus declaraţiile. Luca are 57 de ani, iar din 1990 este preşedintele sindicatului Petrom. În tot acest timp, el a reuşit să atragă atenţia asupra sa, iar de numele lui s-au legat mai multe scandaluri. Şi asta din cauza legăturilor apropiate pe care le-a avut cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi a combinaţiilor lor financiare. CITIŢI ŞI:

  • Hotelurile CNSLR-Frăţia, "subînchiriate" unui SRL