Dosarul „Dragnea în SUA” se întoarce la DNA. Decizia instanței

Dosarul „Dragnea în SUA” se întoarce la DNA. Decizia instanței Liviu Dragnea. Sursa: arhivă EVZ

Judecătorii de la Curtea de Apel București au  decis, definitiv, vineri, 12 aprilie,  restituirea rechizitoriului la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA),  în care fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, era acuzat de trafic de influenţă în legătură cu participarea  sa  la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump în anul 2017. din SUA.

Dosarul „Dragnea în SUA” se întoarce la DNA. Decizia instanței

DNA

DNAA Sursa Foto: Arhiva EVZ

În urmă cu doi ani, Tribunalul București a decis excluderea mai multor probe din dosarul penal, inclusiv unele interceptări realizate de FBI, pe motiv că acestea nu sunt legale. Magistrații Tribunalului București au hotârât, în prima instanț,  raudierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard

Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea şi altor probe ale DNA, printre care nulitatea unor ordonanțe de începerea urmăririi penale în acest caz.

 „Constată nulitatea ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la DNA. Definitivă", se arată în minuta afișată de Curtea de Apel București. 

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce l-au trimis în judecată procurorii DNA pe Liviu Dragnea

Liviu Dragnea scos vinovat pentru gaura din buget. Liberalii acuză greaua moștenire

Sursa: Arhiva EVZ

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Alături de fostul lider al PSD, inculpați figurează Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă, precum şi trei oameni de afaceri - Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.

Liviu Dragnea a fost liberat condiționat, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție, la a 3 ani şi 6 luni de închisoare.