LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 93. Situația în Donbas se agravează. OMS a adoptat o rezoluție prin care condamnă distrugerea spitalelor ucrainene

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 93. Ofensiva asupra Donbasului continuă, iar oficialii ucraineni au recunoscut că Rusia are un „avantaj” în luptele din regiune, în condițiile în care forțele ucrainene s-au retras de pe unele dintre pozițiile lor. Pe fondul rapoartelor potrivit cărora Liman, locul unei importante joncțiuni feroviare, a fost în mare parte cucerit de forțele rusești, Statul Major ucrainean a raportat că forțele rusești avansează, de asemenea, spre Sievierodonețk, Bahmut și Avdivka. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu dorește să negocieze şi a reproșat, de asemenea, Occidentului că sprijină Kievul.

UPDATE 4. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă.

Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa, şi dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul.

Zelenski a mai afirmat, în mesajul transmis joi noapte, că exact acum opt ani, în 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul fiind că este o întrerupere temporară.

UPDATE 3. Președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Mario Draghi au susținut joi un apel telefonic pentru a discuta despre situația din Ucraina și problema securității alimentare globale. Adresându-se jurnaliștilor după apel, Draghi a spus că va continua să vorbească atât cu Moscova, cât şi cu Kievul pentru a rezolva criza alimentară, dar a adăugat că nu este optimist cu privire la sfârşitul războiului. „Când am întrebat dacă este vreo licărire de speranță pentru pace, răspunsul este nu”, a spus el.

UPDATE 2. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s- a plâns de diviziunile în interiorul Uniunii Europene din cauza mai multor sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce unor națiuni li se permite să blocheze planul. „În câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet?” a întrebat Zelenski în ultima apariție video. „Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți”, a adăugat el.

UPDATE 1. Există aproximativ 8.000 de prizonieri de război ucraineni deținuți în autoproclamatele republici Lugansk și Donețk, susținute de Rusia, a declarat oficialul de la Lugansk, Rodion Miroshnik. „ Este mult și literalmente se adaugă sute în fiecare zi”, a spus Miroshnik, citat de agenția de presă rusă Tass.

În schimb, viceprim-ministrul guvernului din Crimeea numit de Rusia, Georgy Muradov, a declarat că Marea Azov este „pierdută pentru totdeauna”. Agenția de presă rusă Ria a citat, de asemenea, un oficial din regiunea ocupată Zaporizhzhia spunând că regiunile Zaporizhzhia și Herson nu vor fi niciodată readuse sub controlul Kievului.

UPDATE. Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia a blocat exporturile de cereale din Ucraina, dând vina pe Occident pentru crearea unei astfel de situații prin impunerea de sancțiuni Rusiei.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a „armat” foamea prin blocarea Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene. Un înalt oficial turc a declarat că Ankara este în discuții cu Rusia și Ucraina pentru a deschide un coridor prin Bosfor.

Ştirea iniţială. Război în Ucraina. Ziua 93. Situația din regiunea Donbas din estul Ucrainei este gravă, ministrul adjunct al apărării afirmând că luptele sunt la intensitate maximă, deoarece rușii iau cu asalt pozițiile ucrainene în mai multe zone în același timp. Oficialii ucraineni au declarat pentru agenția de presă AFP că rușii au atacat peste 40 de așezări în încercarea lor de a cuceri orașele strategice Severodonețk și Lisichansk.

Fiecare zi de război înseamnă până la 200 de crime de război

Au avut loc bombardamente în orașul Harkov din nord-estul țării, iar bilanțul general al acestora a crescut la opt civili uciși, printre care se numără și un bebeluș. 17 persoane, printre care și un copil, au fost rănite.

În timp ce continuă dificultățile de scoatere a cerealelor din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova poate avea o „contribuție semnificativă” la evitarea unei crize alimentare, dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse Rusiei.

Procurorul-șef al Ucrainei a spus că investighează aproape 14.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forțele rusești. Irina Venediktova se află la Londra în prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul invaziei și a informat că în fiecare zi sunt înregistrate între 100 și 200 de cazuri noi de crime de război.

Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății, agenția de sănătate a ONU, aprobă o rezoluție de condamnare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv a atacurilor asupra unor facilități precum spitalele.

OMS condamnă războiul declanșat de Rusia în Ucraina

În altă ordine de idei, adunarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a luat în considerare o rezoluție care condamnă „agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităților sanitare”. Rezoluția, susținută de SUA și de alte țări occidentale, a fost aprobată, 88 de țări votând în favoarea ei, 12 împotrivă și 53 de abțineri.

O rezoluție rivală propusă de Rusia, care nu menționa rolul său în criză, a fost respinsă prin vot.

Rezultatul „trimite un semnal clar Federației Ruse: opriți-vă războiul împotriva Ucrainei, opriți atacurile asupra spitalelor”, a declarat ambasadorul ucrainean Evghenia Filipenko.

„Adunarea Mondială a Sănătății a confirmat că responsabilitatea pentru criza sanitară din Ucraina revine exclusiv Federației Ruse”, a mai spus Evghenia Filipenko.

Prevederile rezoluției nu s-au oprit la suspendarea drepturilor de vot ale Rusiei în cadrul agenției ONU pentru sănătate. OMS spune că 256 de atacuri asupra sistemului de sănătate - inclusiv asupra unităților sanitare, transportului, personalului, pacienților, consumabilelor și depozitelor - au fost raportate de când Rusia a invadat Ucraina.