Hotelierii au majorat oferta de cazare cu aproape 20% faţă de sezonul trecut şi aplică tarife de la 300 de euro/persoană.
Este mai ieftin decât la munte, în aceleaşi condiţii de cazare şi cel puţin la fel de amuzant, chiar dacă nu ninge la fel de mult, susţin reprezentanţii agenţiilor de turism. Revelionul pe malul mării atrage, în fiecare an, câteva sute de turişti, numă rul acestora crescând cu fiecare an. Hotelierii spaţiilor de cazare de patru şi cinci stele au majorat oferta cu aproape 20% faţă de sezonul trecut şi speră ca, măcar în timpul iernii, să câştige bătălia cu vecinii bulgari. Pentru asta, au organizat spectacole cu artişti şi ansambluri populare şi au angajat animatori care să-i ferească pe clienţi de plictiseală.
Tot bulgarii sunt mai ieftini
Cei care-şi petrec Revelionul la Marea Neagră sunt, pe lângă turiştii excentrici, mereu în căutare de ceva nou, persoane care au nimerit mai mult din greşeală. Nu au timp să plece în străinătate şi şi-au cumpărat biletele pe ultima sută de metri, când nu mai aveau multe variante la dispoziţie. Pentru un pachet de trei-patru zile, preţul porneşte de la 1.300 de lei de persoană (350 de euro) şi poate ajunge la 1.950 de lei (527 de euro). Tariful include, în cele mai multe cazuri, două mese pe zi şi cina festivă. „Revelionul la mare este ceva special, mai pu- ţin obişnuit, dar poate chiar mai romantic“, spune Gheorghe Enciu, directorul Hotelului Vega, de cinci stele, din Mamaia. Sudul litoralului se pregăteşte intens de Sărbători, mai abitir ca anii trecuţi: sunt hoteluri deschise în Mangalia, Saturn şi chiar în Eforie Nord. „Avem meniuri specifice în fiecare seară, carnaval şi brunch în prima zi din an. Spre deosebire de colegii de la munte, noi îi învităm pe oaspeţi să privească pe geam nu o colină înzăpezită, ci valurile agitate“, afirmă Cornelia Boantă, director executiv la Hotelul President, din Mangalia.
Chiar dacă programul artistic este similar celui bulgăresc - spectacole, tombole sau jocuri diverse -, preţurile româneşti sunt superioare celor vecine. În timp ce la noi cel mai ieftin pachet este de vreo 300 de euro, la bulgari porneş te de la 160 de euro.
DELTA DUNĂRII
Mii de turişti merg la pescuit în prima zi din an
Mai mulţi turişti optează însă pentru o escapadă de câteva zile în Delta Dunării. Printre aceştia sunt, în special, pasionaţii de pescuit, care vin pregătiţi să prindă ştiucă şi şalău. „Estimăm că vor fi, în total, cam 10.000-15.000 de turişti, cu circa 30% mai mult faţă de anul trecut“, e de părere Cornel Găină, preşedintele Asociaţiei Delta Dunării Turism. Majoritatea pensiunilor din zonă oferă cazare timp de trei zile, cu tarife începând de la 100 de euro de persoană. La preţ se adaugă masa şi costurile pentru transport - de cele mai multe ori, nu se poate ajunge decât cu barca sau cu vaporul. Pentru petrecerea timpului liber, clienţii pot închiria ambarcaţiuni pentru pescuit sau plimbare ori pot juca tenis de masă, şah sau rummy. Proprietarii ambarcaţiunilor mari din Delta Dunării oferă turiştilor posibilitatea să ciocnească un pahar de şampanie la trecerea dintre ani în timpul unei minicroaziere.