Literatura română îți dă întâlnire pe Facebook! Transmisii în direct din casele lui Arghezi, Bacovia, Minulescu și Rebreanu

Literatura română îți dă întâlnire pe Facebook! Transmisii în direct din casele lui Arghezi, Bacovia, Minulescu și Rebreanu

În perioada 13 aprilie – 18 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 9.00, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate... și iarăși la lume date.

Concret este vorba despre o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate, în încercarea de a dezvălui și evidenția memoriile unor oameni, dar și locuri, povești și obiecte menite să apropie publicul de arhive mai puțin cunoscute. Un mod de a-i readuce în casele cititorilor evz.ro și pe harnicii muzeografi, pe care mulți dintre noi probabil i-am cunoscut în peregrinările citadine dinaintea crizei Covid-19.

Toate aceste povești vor fi urcate în playlist-ul „De la Case adunate… și iarăși la lume date”, disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro.

Poezie

De asemenea, în perioada 13 – 19 aprilie 2020– în fiecare zi, în intervalul orar 14.00 - 14.30, pe pagina de Facebook a MNLR, dar și pe site-ul www.mnlr.ro se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal, aparținând scriitorilor C.D. Zeletin, Gala Galaction, Tristan Tzara, Ion Vinea, Magda Isanos, dar și postări ale unor texte din ghidurile noastre de specialitate (expoziția de bază a MNLR, din str. Nicolae Crețulescu 8), respectiv fragmente audio și video.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada 13 – 17 aprilie 2020 va continua retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București, în fiecare zi, pe site-ul www.mnlr.ro, pe canalul de YouTube aferent, dar și pe pagina de Faceook a MNLR, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Pentru perioada menționată se au în vedere ediția din 2017, respectiv 2019.

Provocare pentru tineri

Fiecare ediție a FIPB din ultimii ani a reunit peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

În perioada 13–16 aprilie 2020, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, continuă seria Conferințelor de istoria artei cu „Paciurea și Brâncuși”, prezentată de criticul de artă Pavel Șușară, „Traseele patriomniului în Primul Război Mondial”, prezentată de Ioan Opriș, și „Unitatea pierdută a artelor”, cu același Pavel Șușară și Catedralale Unirii, conferință prezentată de Augustin Ioan. Materialele pot fi accesate și de pe site-ul www.mnlr.ro.

Secrete din alcov

Miercuri, 15 aprilie 2020, continuă proiectul „Să vă spun o poezie!...”, o invitație pentru publicul tânăr să recite o poezie, să se filmeze şi să furnizeze acest material către MNLR.

Vineri, 17 aprilie 2020, revine concursul Secrete din alcov. Toată lumea adoră secretele, așadar vă vor fi oferite mici detalii din viaţa scriitorilor români. Câștigătorul desemnat al fiecărei zile, care va răspunde primul corect la întrebarea enunțată în prealabil, va beneficia de un tur ghidat gratuit în cadrul expoziției permenente din sediul N. Crețulescu nr. 8 și va primi un număr al prestigioasei reviste editate de MNLR Manuscriptum.

Teatru de păpuși

Sâmbătă, 18 aprilie 2020, de la ora 10.00, copiii și părinții sunt așteptați la primul eveniment on-line din această perioadă: un atelier-lectură despre bunătate, cu povești și teatru de păpuși. Propunerea pentru această întâlnire moderată de Vasile Ernu este „Cartea bunătății”, scrisă de Cristina Andone. Atelierul durează o oră și sunt disponibile doar o sută de locuri virtuale!