Evenimentul Zilei > Sport > Liță Dumitru: „Cruyff, cel mai mare. Am fost un idiot. Nu i-am păstrat tricoul” | EVZ EXCLUSIV
Liță Dumitru: „Cruyff, cel mai mare. Am fost un idiot. Nu i-am păstrat tricoul” | EVZ EXCLUSIV

Liță Dumitru: „Cruyff, cel mai mare. Am fost un idiot. Nu i-am păstrat tricoul” | EVZ EXCLUSIV

Fostul internațional român l-a cunoscut în patru ocazii pe cel mai mare jucător olandez. Dumitru regretă că n-a păstrat suvenirul cu care s-a ales din partea batavului

Dispariția lui Johan Cruyff a îndoliat lumea fotbalului mondial, care a pierdut unul dintre cei mai importanți jucători și antrenori din istorie.

A fost coechipier cu batavul

Printre românii care l-au cunoscut direct pe „olandezul zburător” se numără și Liță Dumitru, cel care a jucat în echipă cu batavul, la un meci demonstrativ, în 1971. Apoi, fostul internațional a dat peste Cruyff la întâlnirea din Olanda și România (scor 2-0), din 1972.

Cei doi s-au aflat față în față și în 1977, atunci când Steaua a jucat „o dublă” cu FC Barcelona, în Cupa UEFA (1-3 și 1-5). „Nu am dubii când spun asta. Johan a fost cel mai mare fotbalist. Peste Pele, peste Maradona, peste Platini. Eu am evoluat contra lui Pele. Juca urât, scupia, zgăria, te șicana. Cu Cruyff era altceva. Venea spre tine, moale, cu viteza întâi. Tu te repezeai să-i iei mingea, dar în timpul ăsta pleca de nu știai pe unde a trecut, intra în a cincea direct. Uriaș a fost Cruyff. Păcat că s-a dus”, ne-a declarat Dumitru.

Amintirile întâlnirilor cu Johan Cruyff sunt de neuitat pentru fotul mare internațional român. „Am jucat cu Cruyff în 1971, la un meci demonstrativ. M-a plăcut, a văzut că ştiam fotbal, ne-am împrietenit atunci. Era un tip care impunea respect. În 1972, am jucat în Olanda cu echipa naţională şi ei ne-au bătut cu 2-0. O repriză, lui Cruyff nu i-am luat mingea. Nu am păţit aşa ceva în toată cariera. La pauză nu-mi venea să cred ce putuse să facă pe teren. Imperial era”.

„Și acum îmi pare rău”

Însă, Liță recunoaște c-a făcut o mare greșeală. „În 1977 am jucat cu Steaua împotriva Barcelonei, în Cupa UEFA. Ne-au bătut cu 1-3 la București, am dat eu gol din penalty și au câștigat în Spania cu 5-1. După meciul tur, Cruyff mi-a dat tricoul. Şi acum îmi pare rău fiindcă am fost un idiot şi i l-am dat unui electrician din Timişoara”, conchide Liță.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: