Printre modificările aduse Codului Fiscal se numără eliminarea plafonului pentru contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), care fusese stabilit la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie. 

Pe de altă parte, se reintroduce scutirea de contribuţii de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din investiţii (dividende, dobânzi) şi/sau din alte surse, pentru acestea, dacă, în paralel, obţin alte venituri pentru care plăteşte CASS, cum ar fi salarii, pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor etc. 

Plata CASS pentru veniturile menţionate, indiferent dacă mai existau şi alte surse de venit, a devenit obligatorie la 1 ianuarie 2017. 

Tot de la 1 februarie intră în vigoare şi prevederea potrivit căreia pensiile, indiferent de sumă, sunt scutite de contribuţii la sănătate, dar şi scutirea de impozit pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. 

De asemenea, din 1 februarie, abonamentele medicale devin deductibile în limita a 400 de euro pe an. 

O altă modificare a Codului Fiscal care intră în vigoare de la 1 februarie se referă la regimul de impozitare şi de clasificare pentru microîntreprinderi. 

Astfel, impozitul pe venitul microîntreprinderilor cu un singur salariat se reduce de la 2% la 1%, iar pragul de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii creşte de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Cota de impunere de 3% rămâne, însă, neschimbată pentru microîntreprinderile fără salariaţi. 

O modificare îndelung aşteptată de firme este cea referitoare la eliminarea Formularului 088 de către ANAF, şi înlocuirea acestuia cu o nouă procedură de înregistrare în scop de TVA publicată, deja, de ANAF. 

Printre cele 102 taxe nefiscale cuprinse în Legea care prevede eliminarea lor de la 1 februarie se numără taxa radio-TV şi timbrul de mediu, cele mai cunoscute şi printre cele cu impactul cel mai important în cadrul instituţiilor care se finanţau din aceste surse. 

Însă, pe lângă acestea, mai sunt 22 de taxe nefiscale percepute de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), printre cele mai importante fiind taxa pentru eliberarea cazierului şi opt taxe aferente serviciilor de înmatriculări şi permise. 

Pentru paşapoarte, taxele au fost modificate, în special prin prisma eliminării taxei de 22 de lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple şi pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate; istoric de paşapoarte; perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean roman cu domiciliul în străinătate. 

Potrivit noilor reglementări, noile taxe vor fi 258 lei pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani), 234 de lei pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) şi 96 de lei pentru paşaportul simplu temporar (cu valabilitate de 1 an). 

Alte trei taxe percepute de MAI care vor fi eliminate sunt cele pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitare, precum şi cele pentru înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei. 

Totodată, se elimină alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile. 

Şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a anunţat care sunt taxele pe care le percepea până acum firmelor pentru serviciile oferite şi care sunt cele eliminate de la 1 februarie. 

Printre acestea se numără taxa pentru cererea de înregistrare în registrul comerţului, în sumă de 250 de lei pentru firme şi de 90 de lei pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, taxa pentru cererile de menţiuni simple, de 45 de lei, sau taxa pentru cererile de menţiuni complexe, de 220 de lei. De asemenea, se elimină fondul de lichidare, de 50% aplicat la taxele de înregistrare şi fondul privind Buletinul Procedurilor de Insolvenţă,de 10% aplicat la taxele de înregistrare.

Salariul minim pe economie va creşte la 1.450 de lei, începând de miercuri, de la 1.250 de lei în prezent, un număr de 1.269.259 de salariaţi urmând să beneficieze de creşterea de 200 lei, potrivit datelor Ministerului Muncii. 

Începând din 2014, salariul minim a fost majorat în patru etape, acesta ajungând la 1.250 de lei în mai 2016. 

Potrivit programului de guvernare al PSD, nivelul salariului minim brut în România va fi de 1.450 lei în 2017, 1.510 lei în 2018, 1.625 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020.

Te-ar putea interesa și: