Lista filmelor "must have" de la Sundance

Lista filmelor "must have" de la Sundance

Festivalul se apropie de final şi numărul lungmetrajelor care se află pe masă s-a diminuat. Deocamdată, au fost achiziţionate thrillere SF, drame şi lungmetraje familiste despre taţi.

"O tânără încearcă să îşi uite trecutul călătorind pe o versiune alternativă a planetei". Astfel sună sinopsisul lui "Another Earth", lungmetrajul de debut al lui Mike Cahill, având-o în rolul principal pe actriţa - şi coscenarista la acest film, şi la "Sound of My Voice" - Brit Marling, devenită favorita publicului la această ediţie a festivalului de la Sundance.

Fox Searchlight a achiziţionat thrillerul şi povestea de dragoste SF contra sumei de un milion de dolari, potrivit "The Washington Post".

Actriţa şi scenarista a povestit că nu şi-a dorit o carieră în acest domeniu: "Ideea mea asupra unui job era mult mai punitivă, credeam că munca trebuie să fie ceva dificil". A petrecut o vară lucrând la o bancă şi apoi şi-a spus: "E o idee extrem de proastă apropo de cum să îmi trăiesc viaţa. Merit să îmi placă munca pe care o fac".

Ne puteți urmări și pe Google News

Taţii şi infidelitatea

Multe dintre filmele foarte aşteptate ale festivalului şi-au dus misiunea la bun sfârşit, de pildă "Win Win", de Tom McCarthy, cu Paul Giamatti în rolul principal (Fox Searchlight Pictures), şi "Terri", de Azazel Jacobs, cu John C. Reilly. Ambele lungmetraje constituie portrete ale unor taţi care încearcă să îşi sprijine fiii în momente dificile şi oferă o viziune lipsită de cinism asupra adulţilor care reuşesc să îşi ţină promisiunile făcute tinerilor.

Cât despre Harvey Weinstein, el a achiziţionat lungmetrajul "The Details", o comedie neagră în stilul lui "American Beauty", despre un medic (Tobey Maguire) şi soţia lui (Elizabeth Banks), ale căror vieţi o iau razna din cauza infidelităţii, a unor accidente şi a unui război brutal împotriva ratonilor din cartier. Detalii despre vânzare nu au fost puse la dispoziţia publicului, dar s-a vehiculat suma de opt milioane de dolari plătite pentru drepturile de distribuţie.

Cu drogurile înainte

"Când, la finalul unei proiecţii din cadrul unui festival, regizorul le mulţumeşte spectatorilor pentru că au rămas până la sfârşitul filmului, ştii că s-a petrecut ceva bizar", notează reporterii de la "L.A. Times" referitor la lungmetrajul lui Mark Pellington, "I Melt With You". Distribuţia nu duce lipsă de staruri: Jeremy Piven, Rob Lowe, Thomas Jayne şi Carla Gugino.

Câţiva prieteni trecuţi de 40 de ani lasă în urmă viaţa lor de zi şi pleacă o săptămână la Big Sur cu scopul asumat de a se da în stambă - să ia toate drogurile posibile, să organizeze curse cu maşini sport prin nordul Californiei şi să aibă con versaţii relativ profunde despre vieţilor lor dominate de degringoladă. Cu toate acestea, "I Melt With You" a fost achiziţionată de Magnolia Pictures.

"Tyrannosaur", debutul în lungmetraj al actorului Paddy Considine - deţine un BAFTA pentru scurtmetraj - a fost întâmpinat la Sundance cu surle şi trâmbiţe. "Variety" şi "The Guardian" nu se mai opresc din elogiatul acestei drame despre relaţia care se formează între un muncitor alcoolic (Peter Mullan) şi o femeie creştină din clasa de mijloc (Olivia Colman).

Nu se ştie deocamdată dacă acest film - pe care regizorul se ambiţionează să îl numească "poveste de dragoste" - şi-a găsit deja cumpărător, dar rămâne pe lista "best of" a acestei ediţii a Festivalului Sundance.

PARTICIPARE

Şarmul rimează cu profesionalismul

Ioana Uricaru a mizat pe Monica Bârlădeanu şi pe Damian Drăghici pentru rolurile principale din scurtmetrajul "Stop over", selectat în competiţia de la Sundance.

Vorbind despre cum şi-a ales actorii, Ioana Uricaru declara într-un interviu acordat EVZ: "Cât despre Damian, pe care l-am distribuit la sugestia lui Cristian (n.r. - Mungiu), a fost, cum se spune, «deacolo». Are nişte instincte formidabile şi o prezenţă, un şarm natural cu care a izbutit să completeze în mod foarte echilibrat performanţa actorilor profesionişti".

În ceea ce o priveşte pe Monica Bârlădeanu, regizoarea preciza: "A fost preferinţa mea încă înainte de a organiza audiţii".