Limba română, în proces de maghiarizare în școlile din Covasna

Limba română, în proces de maghiarizare în școlile din CovasnaSursa foto: arhivă EVZ

Într-o localitate din Covasna, școlile cu predare în limba română au devenit o raritate, iar preoții ortodocși își numără enoriașii pe degetele de la mâini.

Limba română riscă să-și piardă identitatea în Covasna ca urmarea a faptului că Biserica Ortodoxă și învățământul cu predare în limba strămoșească se confruntă cu un declin sistematic. Nu de mult, localitatea Baraolt din Covasna era renumită pentru comunitatea de români.

Limba română a intrat într-un proces de maghiarizare

Însă, acum, școlile cu predare în limba română au devenit o raritate, iar preoții ortodocși își numără enoriașii pe degetele de la mâini. În acest context identitatea culturală a zonei este pusă sub semnul întrebării, avertizează activiștii.

Mihai Tîrnoveanu, renumit pentru lupta pe care o duce pentru apărarea românilor a subliniat faptul că situația din localitatea Baraolt se regăsește la nivelul întregului județ Covasna. Acesta este de părere că autoritățile române trebuie să aplice măsuri concrete pentru conservarea învățământului în limba română.

Situația exemplificată anterior o regăsim și în cadrul bisericii otodoxe din Baraolt. Cu alte cuvinte numărul enoriașilor a scăzut alarmant. Tîrnoveanu sublinază că declinul nu reprezintă doar o problemă numerică, ci evidențiază totodată o schimbare în dinamica religioasă și culturală a regiunii.

Preoții români, ”eroi naționali” în Harghita și Covasna

Activistul Tîrnoveanu i-a numit pe duhovnicii ortodocși din Covasna și Harghita drept ”eroi naționali” petru misiunea pe care o au și anume păstrarea tradițiilor și valorilor românești pe lângă îndatoririle asumate în fața lui Dumnezeu.

În Covasna și Hargita, atrage atenția activistul, limba română este supusă unui proces de maghiarizare. În contextul actual păstrarea identității culturale și naționale reprezintă o misiune extrem de greu de îndeplinit.

„Practic fenomenul globalist rupe rădăcinile reperelor naționale, diluează până la dispariție paradigma etnică românească, curățând „locul” de conștiința națională.

În locul gol astfel creat, intră ca tancul statul ungar cu finanțare masivă pe toate componentele ce țin de ofensiva identitară maghiară, de la educație până la economie. Funcționează ca un stat în stat, ca un stat ce înlocuiește un alt stat”, a precizat Mihai Tîrnoveanu într-o postare de-a sa pe Facebook.

Limba română, vorbită din ce în ce mai rar în Harhghita și Covasna

Faptul că limba română își pierde din vorbitorii este o consecință a scoaterii obiectului de studiu Istoria Românilor, dar istoria secuilor se studiază în unitățile de învățământ cu predare în limba maghiară, mai spune Tîrnoveanu. Nu în ultimul rând activistul a adus în discuție rolul guvernului de la Budapesta. Executivul maghiar finanțează învățământul maghiar prin burse și programe dedicate profesorilor unguri.

Pe lângă faptul că limba maghiară înlocuiește limba română, activistul mai atrage atenția asupra faptului că fermierii români sunt favorizați. Beneficiază de un program de credite care le asigură achiziția de terenuri agricole în condiții avantajoase. În tot acest timp, fermierii români sunt victimile politicilor restrictive operate de Guvernul din România.

„Se vorbește de cosuveranitate, dar de fapt în multe situații este vorba în fapt de înlocuirea suveranității românești cu suveranitatea statului ungar în Transilvania. Se produce o ocupație structurală în fața căreia au loc din partea noastră „acte de haiducie”, frumoase, curajoase, de mărturisire românească. Împotrivirea din partea structurilor statului lipsește însă aproape cu desăvârșire, ba, de multe ori, acestea acționează chiar împotriva noastră, așa cum a fost anul acesta la Băile Tușnad”, a mai spus Mihai Tîrnoveanu.