Ligia Deca respinge categoric transformarea profesorilor în „polițiști” anti-drog

Ligia Deca respinge categoric transformarea profesorilor în „polițiști” anti-drog Ligia Deca. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu/ EVZ

Ministrul Educației, Ligia Deca a ținut să facă o serie de precizări în ceea ce privește rolul profesorilor în scandalul privind testarea elevilor în școli.

În primul rând, subliniază Ligia Deca, rolul dascălilor nu este acela de a testa elevii anti-drog. Ci de a asigura un mediu securizat, din punct de vedere  didactic. Procesul de predare-învățare-evaluare trebuie să se desfășoare în condiții normale.

Ministrul Educației a adus în discuție și repercusiunile pe care le poate suferi un elev în situația în care acesta este testat pozitiv pentru consumul de droguri.

Ligia Deca

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ligia Deca: „ Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste”

Deși nu susține ideea testării elevilor de către cadrele didactice, Deca precizează că se impune aplicarea unui plan integrat, interinstituțional, care să ia în calcul, dincolo de de testare, ce se va întâmpla cu elevul/elevii depistați pozitiv pentru consumul de substanțe halucinogene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ligia Deca și-a exprimat punctul de vedere chiar în deschiderea noului an școlar, subliniind faptul că misiunea dascălilor este cu totul alta și nicidecum nu ar trebui să aibă în atribuții testarea elevilor suspectați că ar fi consumat substanțe psihoactive. Ligia Deca este de părere că se impune adoptarea altor măsuri care țin mai degrabă de zona sănătății publice.

„Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, şi anume acela de a educa. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti în zona sănătăţii publice şi cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază nişte principii, în primul rând principiul acordului parental, părinţii trebuie să fie de acord şi să solicite. În al doilea rând, principiul confidenţialităţii şi al evitării oricărui fel de stigmatizare. Şi aşa bullying -ul este un fenomen pe care îl vedem extins în toate ţările Uniunii Europene, trebuie să avem mare grijă ca prin această acţiune integrată să nu cumva să vulnerabilizăm”, a declarat ministrul Educaţiei, luni seară, la TVR Info.

Ministrul Educației: „Eu cred că putem veni cu măsuri coerente”

Ministrul Educației și-a continuat alocuțiunea în ceea ce privește testarea elevilor în școli. Deca a precizat că întrebarea care rezidă din această tevatură este care sunt urmările dacăelevul iese pozitiv. La mijloc este vorba de un fenomen care ține de competența mai multor ministere.

„Nu este un fenomen care să se poată combate doar de la Ministerul Educaţiei, sau doar din şcoală. Însă, dacă specialiştii lucrează împreună, eu cred că putem veni cu măsuri coerente”, a conchis ministrul.

În altă ordine de idei, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc a prezentat la începutul lunii un plan de măsuri pentru combaterea traficului de droguri. Astfel, senatorul propune decontarea anuală a 2-3 teste pentru identificarea consumului de substanțe interzise în rândul minorilor.

În situația în care elevul este depistat pozitiv, statul ar urma să asigure maxim 10 ședințe de consiliere psihologică. Atât testarea cât și consilerea se vor efectua în deplină confidențialitate, potrivit Hotnews.ro.