Testarea antidrog naște mari nemulțumiri. Reacțiile părinților, profesorilor și elevilor

Testarea antidrog naște mari nemulțumiri. Reacțiile părinților, profesorilor și elevilor Etilotest. Sursa foto: Arhiva EVZ

Testarea antidrog vine cu nemulțumiri. Se doresc controale în şcoli, licee şi facultăţi şi, de asemenea, pedepse extrem de dure pentru cei care refuză să fie testați.

Testarea antidrog vine cu nemulțumiri. Ce spun părinții, elevii şi profesorii. Planul guvernului de a verifica elevii dacă au consumat droguri este privită cu scepticism de părinți, profesori și elevi.

Potrivit unui proiect iniţiat de un deputat PSD, elevii şi studenții ar putea fi testaţi pentru droguri la şcoală sau facultate. Iar cei care refuză acest lucru riscă până la cinci ani de închisoare. Cum era de aşteptat, propunerea a stârnit un val de nemulţumiri, atât în rândul tinerilor cât şi al părinţilor.

Testarea antidrog vine cu nemulțumiri. Ce spun părinții, elevii şi profesorii

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunțat că se ia în calcul, din această toamnă, testarea elevilor antidrog în școli. Măsura propusă vine după accidentul din stațiunea 2 Mai.

Pe grupul de Facebook cu peste 19.000 de membri „Părinții elevilor din România”, sute de persoane au răspuns afirmativ la întrebarea „Sunteți de acord cu testarea antidrog în școli?”. Cu toate acestea, părinții se așteaptă să existe și programe de prevenție.

„Numai dacă la momentul testării au gata și programe de prevenție, consiliere, recuperare. Aș fi de acord, dacă în spate ar exista și niște programe care să ofere sprijin copiilor depistați pozitiv – și familiilor lor”, a spus o mamă.

Coordonatorul grupului, Zeno Șuștac de părere că „o astfel de măsură ar fi mai mult decât benefică. Ar fi un ideal pe partea de prevenție. La acest moment poliția face prea puțin. Parchetul face prea puțin. Hotărârile judecătorești sunt extrem de blânde. Legislația este permisivă, suntem practic un rai al consumului și al traficului de droguri din Europa.

Testarea antidrog vine cu nemulțumiri

Reprezentanta Consiliului Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, descrie o realitate paralelă cu cea a adulților. Atunci când vine vorba de consumul de droguri la adolescenți. Nu crede că o astfel de măsură ar avea vreun impact în rândul elevilor:

„E important ca încă din școala primară să construim o anumită reziliență socio-emoțională, să le clădim stima de sine elevilor, astfel încât ei să aibă tăria de caracter să refuze drogurile. E nevoie de campanii de prevenție, nu de împărțit pliante și de imagini care spun drogurile sunt rele”, adaugă Ariana.

Testarea antidrog în școli, privită cu scepticism de părinți, profesori și elevi. „Școala nu ar trebui să înlocuiască autoritățile de justiție”

Sursa foto: Facebook

Profesorul de sociologie și logică de la Liceul „Benjamin Franklin” din Capitală, Florin Tudose, crede că ar trebui să se pună mai mult accentul pe prevenție.

„Cred că mai eficiente ar fi niște campanii foarte dure prin care să le aduci foști dependenți care au ajuns în ultimul stadiu de degradare sau să le aduci oamenii la care ei se uită și să le explice ei că nu-i bine”.