Arabia Saudită i-a succedat Iordaniei la preşedinţia prin rotaţie a organizaţiei formate din 22 de ţări membre, relatează AFP, preluată de Agerpres. Ea ar urma să acţioneze în vederea ajungerii la o poziţie dură şi unită faţă de Iran, marele său rival din Orientul Mijlociu, potrivit experţilor. 

Ryadul şi Teheranul s-au implicat de ani de zile în conflicte prin intermediari, de la Siria în Yemen, inclusiv în Irak şi Liban. 

Summitul arab se întruneşte după 24 de ore de la lansarea de către SUA, Regatul Unit şi Franţa a unor lovituri aeriene punctuale împotriva puterii preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, aliat cu Iranul şi Rusia, drept represalii la un presupus atac chimic împotriva unei enclave rebele siriene. 

Arabia Saudită şi Qatarul, între care există o criză de circa 10 luni în legătură cu presupusul sprijin din partea Doha pentru grupări extremiste, au susţinut amândouă acţiunea militară occidentală. 

Acest tip de reuniune nu duce decât foarte rar la acţiuni concrete. Ultima dată când Liga Arabă, înfiinţată în 1945, a luat o decizie puternică datează din 2011, când ea a suspendat Siria din cauza responsabilităţilor preşedintelui său în război. Prin urmare, Damascul nu va participa la summitul de duminică. 

Regele Salman al Arabiei Saudite va prezida reuniunea, care are loc în oraşul Dhahran, în estul regatului, la circa 200 de km de coastele iraniene.