Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultimul răcnet! Lift fără cablu. Se mișcă pe verticală cât și pe orizontală
Ultimul răcnet! Lift fără cablu. Se mișcă pe verticală cât și pe orizontală

Ultimul răcnet! Lift fără cablu. Se mișcă pe verticală cât și pe orizontală

Nu are cablu de susținere, dar e mai sigur decât multe din blocurile din România. Acest model revoluționar folosește tehnologia maglev, sau cea a trenurilor cu levitație magnetică. Interesant este că liftul nu te duce doar de sus în jos, de la un etaj la altul. Liftul se poate mișca chiar și de la dreapta la stânga, sau invers. Germania vrea deja un astfel de lift revoluționar.

 Aproape un secol, lifturile au fost acționate prin cabluri. Mai ales cele care au fost instalate în blocuri de locuințe. Tehnologia hidraulică a mai adus o inovație, dar doar pentru unul-două etaje. Însă acum trecem la un cu totul alt nivel. Cei responsabili pentru această tehnologie sunt cei de la ThyssenKrupp, o firmă germană de inginerie, notează realiatea.net.

 

Au anunțat încă din 2014 ideea unui lift care ar funcționa fără cablu. Deși a fost primită cu scepticism, trei ani mai târziu germanii deja efectuau primele teste. Acest lift folosește șine pentru a se deplasa, care funcționează ca motoare liniare.

Folosesc câmpuri magnetice pentru a face cabina să se deplaseze de-a lungul șinelor. În momentul în care liftul se oprește la un anumit etaj, șinele au capacitatea de a se roti. Astfel, liftul poate lua și traiectoria stânga/dreapta. Compania care a dezvoltat tehnologia are planuri și mai mari de atât.

Vrea să proiecteze un sistem alcătuit din mai multe axe alăturate. Asta ar putea fi de folos în clădirile foarte înalte, în care circulă foarte mulți oameni. În locul unui singur lift pe un ax, tehnologia ar putea oferi mai multe cabine care operează într-un circuit, asemenea unui sistem de șine de metrou în interiorul unei clădiri.