Evenimentul Zilei > International > Liderii lumii îi cer lui Putin să-și retragă trupele de la centrala nucleară. Pericolul unui dezastru nuclear este tot mai mare
Liderii lumii îi cer lui Putin să-și retragă trupele de la centrala nucleară. Pericolul unui dezastru nuclear este tot mai mare

Liderii lumii îi cer lui Putin să-și retragă trupele de la centrala nucleară. Pericolul unui dezastru nuclear este tot mai mare

Pericolul unui dezastru nuclear este tot mai mare, iar zeci de state îi cer lui Vladimir Putin să-și retragă, de urgență, armata de la centrala nucleară Zaparojie. Printre statele care cer acest lucru se numără și țara noastră.

Controlul exercitat de armata rusească asupra centralei nucleare Zaparojie reprezintă un pericol pentru planetă, iar 42 de state, printre care și România, au semnat o declarație comună prin care cere Rusiei să-și retragă armata de la centrala nucleară.

Potrivit declarației, desfășurarea de personal militar și armament rusesc în instalația nucleară este inacceptabilă și nu respectă principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii Agenția Internațională pentru Energie Atomică s-au angajat să le respecte (AIEA) s-au angajat să le respecte.

„Prezența forțelor militare rusești la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul și autoritățile ucrainene să își îndeplinească obligațiile în materie de securitate nucleară și radiologică în conformitate cu convențiile internaționale și cu standardele de securitate ale AIEA și împiedică AIEA să își îndeplinească mandatul de garanții”, se arată în declarația comună semnată.

Rusia amenință cu un război nuclear

În declarație, statele au îndemnat Rusia să-și retragă forțele militare de la Zaparojie și din toată Ucraina, pentru ca autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în interiorul țării.

„Susținem pe deplin activitatea AIEA și a directorului general al acesteia pentru a asista Ucraina în domeniul siguranței nucleare, al securității și al punerii în aplicare a garanțiilor în timpul războiului de agresiune actual al Rusiei împotriva Ucrainei, respectând în același timp suveranitatea deplină a Ucrainei asupra teritoriului și infrastructurii sale. După cum s-a exprimat deja în Rezoluția GOV/2022/17 a Consiliului guvernatorilor, este de netăgăduit că invazia Rusiei și prezența sa continuă la instalațiile nucleare ucrainene sporesc semnificativ riscul de incidente și accidente nucleare”, se mai arată în declarație.

Statele semnatare au condamnat modul în care Rusia folosește dezinformarea pentru a-și justifica acțiunile ilegale pe care le desfășoară în Ucraina.

„Comunitatea internațională va trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa, iar Rusia trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale ilegale în Ucraina”, au precizat statele semnatare, potrivit eeas.europa.eu. 

Printre cele 43 de state care au semnat acea declarație se numără și Statele Unite, Canada, Australia, Islanda, Turcia, precum și țările membre UE.