Evenimentul Zilei > International > Un înalt oficial de la Kremlin s-ar fi aliat cu Occidentul pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Era omul de încredere a lui Putin
Un înalt oficial de la Kremlin s-ar fi aliat cu Occidentul pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Era omul de încredere a lui Putin

Un înalt oficial de la Kremlin s-ar fi aliat cu Occidentul pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Era omul de încredere a lui Putin

Un înalt oficial de la Kremlin a încercat să discute cu şefii de spionaj din Occident pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Acesta ar fi lucrat pe la spatele lui Vladimir Putin pentru a aduce pacea.

Un înalt oficial de la Kremlin a contactat diplomaţi şi şefi de spionaj din Occident şi şi-a exprimat dorinţa de a termina războiul din Ucraina, se arată într-un „raport situaţional” care a circulat între serviciile de informaţii.

El ar fi „unul dintre stâlpii regimului de la Kremlin”, se arată în acest raport. Această persoană ar fi într-un mare pericol dacă ar recunoaște public că vrea să pună capăt războiului din Ucraina. Un exemplu este cel al lui Anatoli Ciubais, 67 de ani, care a demisionat în semn de protest în luna martie din funcţia de emisar special al Kremlinului pentru relaţiile cu organizaţiile internaţionale şi a părăsit imediat Rusia.

După ce a recunoscut că este împotriva războiului, oficialul a ajuns la spital, fiind diagnosticat cu o boală neurologică rară. Potrivit documentului, elita de la Kremlin ar fi alarmată cu privire la traiectoria invaziei din Ucraina şi printre ofiţeri şi oficiali de rang s-ar fi instalat „panica”. Oamenii lui Putin vor ca războiul să se termine cât mai repede, fiind îngrijoraţi atât din pricina sancţiunilor şi impactul lor asupra economiei, cât şi a pericolului crescut al ostilităţilor concentrate în jurul centralei nucleare de la Zaporijie. Cu toate astea, ei se tem de președintele rus.

Sursă: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Rușii s-au întors împotriva lui Putin

„Un reprezentant al cercului intim al lui Putin a lansat un semnal către Occident referitor la dorinţa de a negocia. Starea de spirit a elitei de la Kremlin este de panică”, se arată în document.

Un diplomat ucrainean a declarat că este normal ca oamenii lui Putin să acționeze. „Se întâmplă destul de des, aşa cum a fost cazul şi în stadiile finale ale celui de-Al Doilea Război Mondial, ca oficiali îngrijoraţi ai uneia dintre părţi să facă demersuri pentru se pune la adăpost şi a-şi asigura viitorul. Mulţi din elita Kremlinului sunt familiarizaţi cu viaţa din Occident, şi-au trimis copiii la universităţi vestice şi au trăit în străinătate. Sunt conştienţi că există o viaţă bună departe de strânsoarea lui Putin, însă, până acum, nu au făcut nimic în acest sens, întrucât sunt mult prea îngroziţi de ce li s-ar putea întâmpla”, potrivit Daily Mirror.