Evenimentul Zilei > International > Liderii lumii, gafa secolului la summitul pentru salvarea planetei! Sute de avioane private și SUV-uri au fost prezente la Glasgow
Liderii lumii, gafa secolului la summitul pentru salvarea planetei! Sute de avioane private și SUV-uri au fost prezente la Glasgow

Liderii lumii, gafa secolului la summitul pentru salvarea planetei! Sute de avioane private și SUV-uri au fost prezente la Glasgow

Liderii mondiali și-au dat întâlnire în această săptămână, la Glasgow pentru a discuta cu privire la încălzirea globală. Deși se presupune a fi un summit verde, unde se stabilesc modalități de salvare a planetei, participanții s-au întrecut în etalarea avioanelor private și a celor oficiale. Din peisaj nu au lipsit nici SUV-urile pentru VIP.

Duminică, liderii mondiali au început să sosească, rând pe rând, la summit-ul COP26, dedicat salvării planetei. Sute de jurnaliști au fost prezenți la acest eveniment, iar gafa participanților nu a trecut neobservată. Peste 400 de avioane private și zeci de aeronave oficiale și-au făcut simțită prezența, iar oficialii au fost transportați cu SUV-uri dedicate persoanelor VIP.

Aeronava care s-a făcut cea mai remarcată a fost a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, un Gulf Stream în valoare de 56 de milioane de euro. Cu avioanele private au sosit la Glasgow și Prințului Albert de Monaco sau zeci de membri ai familiei regale. Nici CEO „verzi” nu s-au lăsat mai prejos, fiind prezente zeci de jeturi ale acestora. Toate aceste avioane private au creat un blocaj în trafic, dar și un grad mare de poluare, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Conform prognozelor, flota de avioane private și oficiale care au sosit la summit-ul COP26 au generat 13.000 de tone de emisii de CO2. Această cantitate este echivalentul a poluării produse de peste 1.600 de britanici într-un an. Putem spune că este o adevărată aroganță să te prezinți la un congres pentru salvarea planetei, dar să poluezi atât de mult în doar câteva ore.

Cine au fost liderii mondiali care s-au prezentat la summit cu avioane private

Lista a început cu celebrul Jeff Bezos, care a sosit cu aeronava Gulf Stream. Prințul Charles a preferat și el un avion necomercial, sosind la congres cu un MOD. Bank of America sunt alți participanți care au decis să meargă în Scoția cu avioane private, aceștia folosind două aeronave care emană, pe oră, aproximativ două tone de dioxid de carbon.

Președintele american Joe Biden se pare că a reușit să ocupe primul loc în materie de poluare. Echipa acestuia s-a prezentat la conferință cu o adevărată flotă, care conține patru avioane, elicopterul Marine One și un convoi mare de SUV-uri. Aproximativ 100 de tone de carbon au fost generate de flota președintelui american.

Boris Johnson a avut parte de puțin ghinion, atunci când a sosit la Glasgow cu avionul său Airbus A321. El a fost nevoit, la fel ca președintele Coreei de Sud, să survoleze câteva minute bune până pista a fost eliberată pentru aterizare.

În Soția au sosit peste 400 de avioane private, marea majoritate deservite de rute comerciale regulate. Aeroportul din Glasgow a fost neîncăpător pentru toate aeronavele care au adus liderii mondiali la summit. O mare parte dintre acestea au fost nevoite să meargă la Prestwick pentru a fi parcate.