Liderii Hamas, ce mai vânaţi de Israel. Cine sunt aceştia
- Julieta Savitchi
- 5 noiembrie 2023, 19:18
Şase lideri Hamas sunt cei mai căutaţi de serviciile speciale din Israel. În acelaşi timp, autorităţile de la Tela Aviv au anunţat despre lichidarea a 10 comandiri de elitată din Hamas.
Liderii Hamas, vânaţi de Israel. Este vorba de şase din liderii Hamas pe care Israelul îi acuză că au planificat, au organizat şi au dirijat atacul asupra Israelului din 7 octombrie. Aceştia sunt Yahya Al-Sinwar, Mohammed Deif, Ismail Haniyeh, Marwan Issa şi Saleh al-Arouri.
Liderii Hamas. Omul pe care Israelul îl vrea mort
Oficiali israelieni au îndemnat sâmbătă populația din Gaza să-l ucidă pe Yahya Al-Sinwar. Este unul din liderii Hamas, care conduce enclava palestiniană. Ministrul israelian al Apărării a promis: „Dacă îl veți ucide înaintea noastră, războiul va fi mai scurt”.
Ales în februarie 2017 ca lider al Fâșiei Gaza, funcție deținută anterior de Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar este o figură politică cheie în cadrul organizației.
Născut în 1962 în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei, el este unul dintre fondatorii Brigăzilor al-Qassam. Precum și al Majd, un serviciu de securitate al Hamas care gestionează problemele de securitate internă pentru filiala militară a grupului.
După ce a fost arestat de autoritățile israeliene în 1988 pentru activități teroriste, Sinwar a fost condamnat la patru pedepse de închisoare pe viață. Dar în octombrie 2011, el a fost eliberat ca parte a unui acord. 1.000 de prizonieri palestinieni au fost eliberați la schimb cu soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost ținut prizonier de Hamas timp de cinci ani.
Din septembrie 2015, Yahya Al-Sinwar se află pe lista teroriștilor internaționali publicată de Departamentul de Stat al SUA. El este suspectat de israelieni că a fost unul dintre principalii arhitecți ai atacurilor din 7 octombrie.
Mohammed Deif, „pisica cu 9 vieţi”
Aceste tentative eșuate de asasinare i-au sporit reputația, iar Deif a câștigat porecla de „pisica cu nouă vieți”. O a cincea tentativă asupra vieții lui Deif a avut loc în timpul operațiunii militare a Israelului din 2014 în Gaza. Israelul a lansat un atac aerian asupra unei case din cartierul Sheikh Radwan din Gaza, ucigându-i pe soția lui Deif, Widad, și pe fiul lor, Ali.
Israelul credea că l-a ucis și pe Deif, dar el nu se afla în clădire în acel moment. La scurt timp după atac, Hamas a anunțat că Deif este „încă în viață și conduce operațiunea militară” împotriva Israelului.
Cel puțin alte două încercări de a-l ucide pe Mohammef Deif au fost făcute în timpul conflictului din Gaza din 2021. Eșecul lor face ca Deif să fi scăpat de cel puțin șapte tentative de asasinat de-a lungul a două decenii.
Această capacitate de a eluda armata israeliană poate fi parțial atribuită deciziei sale de a nu utiliza tehnologia modernă de comunicații, spun experții în securitate. Adâncimea tunelurilor Hamas, informațiile eronate, riscul de daune colaterale și defecțiunile munițiilor sunt alte motive pentru care unele dintre aceste tentative de asasinat ar fi eșuat.
Ismail Haniyeh, șeful politic al grupării Hamas
Născut într-una dintre cele mai aglomerate tabere de refugiați din Gaza, Ismail Haniyeh se află în frunte ptintre liderii Hamas. Haniyey se află la conducerea filialei politice a Hamas din mai 2017 și locuiește în Turcia și Qatar, de când a plecat voluntar în exil în decembrie 2019.
Haniyeh a obținut o diplomă în literatură arabă înainte de a se alătura Hamas în 1988. El a petrecut câțiva ani în închisorile israeliene la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Autoritățile israeliene l-au acuzat că se află la conducerea aripii de securitate a grupului. Haniyeh s-a întors în Gaza în 1993 și a fost numit decan al Universității Islamice din Gaza.
După ce în 1997 Israelul l-a eliberat din închisoare pe unul dintre fondatorii Hamas, șeicul Ahmed Yassin, Haniyeh a fost ales să-i conducă biroul. El a promovat treptat, până când a devenit prim-ministru al unui guvern de unitate palestinian în 2006.
În 2007, după ce Hamas a preluat controlul Fâșiei Gaza, Haniyeh a fost destituit de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Considerat un pragmatic, Haniyeh a cerut în repetate rânduri reconcilierea cu Fatah, un partid naționalist palestinian rival care îl sprijină pe Abbas. Fără însă niciun rezultat.
Marwan Issa, „omul din umbră” printre liderii Hamas
Marwan Issa, în vârstă de 58 de ani, este mâna dreaptă a lui Deif. Potrivit presei israeliene, el este considerat o țintă cheie a celor din Nili. Aceasta este o unitate specială înființată de Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului.
Issa este comandantul șef adjunct al ramurii militare a Hamas. La fel ca Deif, Issa a scăpat de mai multe tentative de asasinat. Inclusiv una care a avut loc în 2006, potrivit cotidianului israelian Yedioth Ahronoth. În acel moment, liderul terorist participa la o întâlnire la care era prezent și Deif. Publicația israeliană a mai scris că locuința lui Issa a fost bombardată de două ori, în 2014 și 2021. Conform celor de la Yedioth Ahronoth, „Israelul spune că atâta timp cât Issa este în viață, războiul psihologic împotriva Hamas nu se va opri.”
Saleh al-Arouri, numărul 2 al organizației
Vicepreședinte al biroului politic Hamas din 2017, Saleh al-Arouri, care are 58 de ani, este unul dintre liderii politici cheie ai grupului. Acuzat de Israel și SUA că finanțează și supraveghează operațiunile militare ale Hamas în Cisiordania, de unde este originar, Arouri se află pe lista teroriștilor a Departamentului de Stat din 2015.
Prin programul Rewards for Justice, Departamentul de Stat oferă până la 5 milioane de dolari pentru “informații care conduc la identificarea sau locația” unde s-ar afla nr. 2 al Hamas. Arouri a fost închis în Israel între 1995 și 2010, apoi deportat în Siria înainte de a se muta în Turcia. Acum locuiește în Liban.
Arouri a fost acuzat că a fost implicat în planificarea răpirii și uciderii a trei adolescenți israelieni în Cisiordania în vara anului 2014. Liderul terorist ar fi sărbătorit public crimele drept “o operațiune eroică,” potrivit Departamentului de Stat de la Washington.
La 25 octombrie, postul de televiziune Al-Manar, deținut de Hezbollah, a raportat că Arouri a avut o întâlnire cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și șeful Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah.
Trupele israeliene au aruncat în aer casa familiei sale din Cisiordania pe 31 octombrie, dar localnicii au spus că imobilul era neocupat în acel moment. De asemenea, armata israeliană a arestat pe 21 octombrie aproximativ 20 de persoane care aveau legături cu liderul terorist, inclusiv fratele lui Arouri și nouă dintre nepoții săi, în satul Arura de lângă Ramallah.
Khaled Meshaal, liderul din exil
Khaled Meshaal este unul din liderii Hamas, aflat în exil de multă vremel a fost o figură importantă a grupării militante timp de decenii și este considerat un lider al blocului radical al mișcării.
Un oponent înverșunat al procesului de pace cu Israelul, Meshaal a părăsit Cisiordania natală în 1967 pentru Kuweit. El s-a alăturat Frăției Musulmane. El a participat la înființarea Hamas și a devenit lider al biroului său politic în 1996. După Kuweit, Meshaal s-a mutat în Iordania în 1990.
La instrucțiunile prim-ministrului Benjamin Netanyahu, agenții Mossad au încercat să-l asasineze pe liderul Hamas în 1997. I-a fost injectată o substanță toxică. Doi spioni Mossad au fost arestați de autoritățile iordaniene. Ei au fost eliberați după ce, presat de SUA și Iordania, Netanyahu i-a oferit lui Meshaal un antidot. Meshaal a supraviețuit atacului.
Operațiunea Mossad a provocat o criză diplomatică între Israel și Iordania. Aceasta este considerată unul dintre cele mai notorii eșecuri ale serviciilor de informații israeliene.
În 1999, Meshaal a fost expulzat din Iordania alături de alți lideri Hamas. El a căutat refugiu în Siria, unde a fost propulsat la șefia grupului în 2004. După ce șeicul Yassin și succesorul său, Abdel Aziz al-Rantisi, au fost uciși de israelieni.
În ianuarie 2012, Meshaal a părăsit Siria. În semn de protest față de campania de represiune ordonată de președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției de la Damasc. Liderul Hamas s-a stabilit în Qatar.