Evenimentul Zilei > International > Lidera de la Seul ar demisiona, dar pune condiții
Lidera de la Seul ar demisiona, dar pune condiții

Lidera de la Seul ar demisiona, dar pune condiții

Park Geun-hye, criticată, acuzată și contestată de câteva săptămâni, a acceptat, ieri, ca Parlamentul să-i decidă soarta, găsind o soluție de a pleca de la putere, în contextul scandalului de corupție

Renunțând la tonul sfidător de până acum, Park Geun-hye a apărut pentru a treia oară la televiziune, pentru a ține un discurs pe acest subiect, și a anunțat că renunță la „bătălie”, deși nu a făcut „nimic ilegal” și nu a dorit niciodată „să se îmbogățească de pe urma funcției”.

Sute de mii de protestatari

Scandalul de corupție în care este implicată i-a înfuriat pe concetățenii săi, sute de mii de oameni ieșind în stradă, să protesteze și să-i ceară demisia președintei de la Seul. „Dacă partidele de la putere și din opoziție cad de acord asupra unor termeni pentru retragerea mea, pentru o tranziție politică stabilă, eu voi urma recomandările lor și voi demisiona”, a anunțat ea.

Park este prima femeie care ocupă cea mai înaltă funcție în stat în Coreea de Sud și este fiica fostului dictator militar Park Chunghee, cel care a condus țara în anii 1960-1970. Mandatul ei urma să se încheie în februarie 2018.

Suspectată de corupție

Președinta este suspectată că i-a permis prietenei ei de-o viață, Choi Soon-sil, să se folosească relația lor pentru a face trafic de influență, fraudă și abuz de putere. Choi este pusă sub acuzare, iar procurorii spun că Park a fost complice la infracțiuni.

Mulți au fost surprinși că Park „depune armele”. John Delury, profesor de științe politice la Universitatea Yonsei, a declarat pentru Washington Post că deși nu este o demisie formală, gestul președintei e o noutate.

Alții, însă, cred că Park încearcă doar să mute problema în curtea Legislativului, care este dezbinat, iar partidele nu vor cădea de acord asupra măsurilor ce trebuie luate.

Scandal politic

Sud-coreenii sunt obișnuiți cu corupția în viața politică, toți președinții din ultimii 30 de ani au fost,mai mult sau mai puțin, implicați în cazuri legate de bani. Acum însă este vorba despre o persoană fără experiență, care n-a ocupat nicio funcție publică și care a acționat ca „un președinte din umbră”. Choi Soon-sil este inculpată pentru că a profitat de relația cu Park, în avantajul propriu. A strâns în jur de 70 de milioane de dolari din partea unor companii, printre care și Samsung, teoretic pentru două fundații, practic pentru ea însăși.