Evenimentul Zilei > Economie > LICITAȚII TRUCATE la O MARE companie DE STAT. VEZI cine a fost DENUNȚĂTORUL
LICITAȚII TRUCATE la O MARE companie DE STAT. VEZI cine a fost DENUNȚĂTORUL

LICITAȚII TRUCATE la O MARE companie DE STAT. VEZI cine a fost DENUNȚĂTORUL

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi de aporape 13 milioane de lei (aproximativ 2,89 mil euro) patru companii pentru trucarea unor licitații organizate de S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

Companiile sancționte, care deţineau peste 70% din piaţă în perioada încălcării, sunt:

Dafora SA: 3.970.208 lei (885.278 euro)
Foraj Sonde S.A. Craiova: 3.910.477 lei (871.959 euro)
Foraj Sonde S.A. Târgu Mureş: 3.730.788 lei (831.892 euro)

Upetrom 1 Mai S.A. (pentru activitatea desfăşurată de Aquafor Internatina S.R.L.): 1.356.825 lei (302.545 euro).

Potrivit Concurenței, compania Foserco S.A. (companie din grupul american Weatherford)  a primit imunitate la amendă pentru că a cooperat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență.

Amenzile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România.

„Este prima investigaţie declanşată în urma unei cereri de clemenţă. Companiile s-au înțeles să își împartă lucrările de foraj pentru care ROMGAZ urma să organizeze licitaţii publice, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor şi modul în care urmau să acţioneze. Una dintre companiile implicate în înțelegere ne-a furnizat probele încălcării legii concurenței, motiv pentru care a fost exonerată de la plata amenzii”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 2 iunie 2008 – 12 octombrie 2009 şi a vizat mai multe proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.