Eric Zemmour este un autor extrem de citit, iar cel mai mare succes al său fiind cartea „Sinuciderea franceză” , care s-a vândut în peste de un milion de exemplare în 2015.

În interviul "litigios", Zemmour a vorbit despre criza migranților ca o „invazie musulmană”, afirmând că, într-un efort de a evita un viitor război civil religios, musulmanii francezi vor avea de ales  „între religie și țara lor".

Judecătorii parizieni au considerat că afirmațiile sale au întrecut măsura, teoriile lui Zemmour fiind catalogate drept un „discurs islamofob”.  Zemmour „a depășit limitele admise ale dreptului la libertatea de exprimare”, au stabilit judecătorii francezi.

Eric Zemmour a fost condamnat și în 2011 pentru „incitare la ură”, după ce spusese că „Cei mai mulți traficanți sunt negri și arabi, iar ăsta este un fapt”.

În Franța, criticile privind migrația sau islamul ajung adesea în fața instanței, așa cum s-a întâmplat cu Marine le Pen care acum are mai multe procese pentru postările pe Twitter jihadiștilor ISI, notează TRT

Pe acelaşi motiv şi scriitorul Renaud Camus a fost condamnat pentru islamofobie. Motivul:  Renaud Camus i-a prezentat pe musulmani drept “războinici invadatori al căror singur obiectiv este distrugerea și înlocuirea poporului francez și a civilizației sale cu Islamul”. “ În acest caz scriitorul va trebui să plătwască  o amendă de 4000 de euro.