Evenimentul ZileiSocialLibertăţi sporite în pandemie pentru cei care s-au vaccinat. Cine cere asta

Libertăţi sporite în pandemie pentru cei care s-au vaccinat. Cine cere asta

Libertăţi sporite în pandemie pentru cei care s-au vaccinat. Cine cere asta
Ministrul afacerilor externe din Germaniei, Heiko Maas solicită ca oamenii care au fost vaccinați împotriva COVID-19 să poată merge la restaurante și cinematografe mai devreme decât alții.

Libertăţi sporite în pandemie pentru cei care s-au vaccinat. Maas a arătat că statul a restricționat masiv drepturile de bază ale oamenilor pentru a reduce răspândirea coronavirusului și pentru a evita supraîncărcarea spitalelor.

„Nu e deocamdată clar în ce măsură persoanele vaccinate îi pot infecta pe ceilalți. Ceea ce este clar, însă, este că o persoană vaccinată nu mai ia vreun aparat de ventilaţie de la nimeni. Iar acest lucru elimină cel puțin un motiv pentru restricționarea drepturilor fundamentale”, a spus ministrul.

Nu toți susțin libertăţi sporite în pandemie pentru cei care s-au vaccinat

Declarațiile lui Maas contrastează cu alți miniștri germani, care s-au opus unor astfel de drepturi speciale. Ei se tem  că acest fapt ar putea duce la inegalități în societate într-un moment în care nu toată lumea are ocazia să fie vaccinată.

Astfel, ministrul de interne Horst Seehofer spunea că distincția dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate ar echivala cu vaccinarea obligatorie, anunță antena3.ro.

Aproximativ 1 milion de persoane din Germania fuseseră vaccinate până vineri, potrivit Institutului Robert Koch.

Organizaţia Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.

Comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată”.

De asemenea, potrivit OMS, vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene. Scopul fiind  ușurarea călătoriilor, grav afectate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

la nivelul Uniunii Europene, există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE. În aceasta este prevăzută și situația de excepție prin care se pot impune restricții de la aceste drepturi. Scopul este de protejare a sănătatății publice.


Accesează: