Jurnaliștii din Georgia se confruntă cu amenințări, pe fondul represiunii guvernului

Jurnaliștii din Georgia se confruntă cu amenințări, pe fondul represiunii guvernului Libertatea presei. Sursă foto: Dreamstime

Jurnaliștii care lucrează în Georgia se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari. Aceste noi avertismente au venit din partea a două organisme de supraveghere a libertății presei. Acuzațiile apar în contextul unei serii de agresiuni și al unei represiuni asupra societății civile conduse de guvern.

Centrul European pentru Libertatea Presei și a Mass-mediei a publicat marți un raport. Acesta a venit în urma unei misiuni de informare în țara din Caucazul de Sud, declarând că situația a ajuns la „un punct de criză”.

Libertatea presei suprimată în Georgia

Investigația avertizează că reporterii se confruntă cu „o lipsă de finanțare durabilă pentru mass-media independentă”. Guvernul pedepsește organizațiile donatoare, iar accesul la informațiile publice este restricționat. În plus, sunt realizate procese pentru subminarea jurnaliștilor. O preocupare deosebită, a declarat raportul, este tratamentul jurnaliștilor ruși și belaruși exilați. Aceștia lucrează în Georgia după ce au fost forțați să fugă din Rusia, deoarece Moscova suprimă brutal vocile critice.

Coaliția pentru Libertatea Presei este susținută de 51 de țări din întreaga lume, inclusiv SUA, Regatul Unit, Germania și Franța. Organizația a emis o declarație prin care condamnă „amenințările continue, atacurile fizice și distrugerea proprietății cu care s-au confruntat recent jurnaliștii și reprezentanții societății civile care lucrează în Georgia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestei luni, ambasadorul UE în Georgia a declarat că speranțele țării de a adera la blocul comunitar au fost „oprite pentru moment”. Motivul este unul simplu. Guvernul a adoptat un proiect de lege controversat care ar eticheta ONG-urile finanțate de Occident drept „agenți străini”.

Experții juridici spun că măsura seamănă cu legislația folosită de Moscova pentru a viza activiștii și mass-media. În Georgia, noua lege a declanșat proteste pe scară largă, iar poliția anti-revoltă a bătut și a reținut demonstranți.

Legea privind „agenții străini”

Legea privind „agenții străini” din Georgia este antidemocratică. De asemenea, ar putea fi utilizată pentru a reduce la tăcere vocile critice, a avertizat principalul organism de drept constituțional al Consiliului Europei. Legea califică ONG-urile, mass-media și grupurile de campanie drept „agenți străini”.

Partidul de guvernământ Visul Georgian susține că proiectul de lege este necesar pentru a proteja împotriva influenței străine. Acesta ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate să declare că „urmăresc interesele unei puteri străine”. Aceasta s-ar aplica în primul rând grupurilor societății civile finanțate din Occident.

Potrivit raportului Comisiei de la Veneția, formularea legii este „largă și vagă”, iar cerințele de raportare financiară sunt atât nepractice, cât și susceptibile de a fi utilizate în mod abuziv pentru „a impune audituri lungi, hărțuitoare și costisitoare”, conform Politico .

Revista presei