Liberalii vor recunoaşterea sporturilor electronice în România: „E momentul să le oferim un statut legal celor din industria E-Sports”

Liberalii vor recunoaşterea sporturilor electronice în România: „E momentul să le oferim un statut legal celor din industria E-Sports” Sursa foto: Mara Mareș / Facebook

Sporturile electronice urmează să fie recunoscute legal în România. Parlamentarii PNL au depus un proiect de lege pe această temă, iar printre semnatari se numără chiar şi premierul Nicolae Ciucă.

Industria de E-Sports din ţara noastră a început să devină tot mai atractivă în ultima perioadă, iar premiile de la competiţiile şi evenimentele ce se vor desfăşura pe parcursul acestui an vor atinge o valoare totală de peste 2 milioane de lei. În urma mai multor dezbateri în rândul tineretului liberal, PNL a hotărât să pună pe tapet, în Parlament, un proiect de recunoaştere a sporturilor electronice.

„Sportul electronic este o activitate ce poate aduce multe beneficii angajatorilor, angajaţilor şi producătorilor de jocuri din România. Datoria noastră este să ajutăm această industrie să-şi atingă potenţiaţul competiţional şi de dezvoltare. Acest proiect reprezintă rodul unei munci de echipă şi a ajuns să fie introdus în circuitul parlamentar după ce a parcurs multiple etape de studiu, analiză, dezbatere şi consultare cu reprezentanţii pieţei şi ai industriei de gaming. În esenţă, legea va facilita şi accelera dezvoltarea acestui domeniu” a declarat Mara Mareş, preşedintele tinerilor liberali.

Statut legal pentru jucătorii E-Sports

Deputatul PNL, Alin Ignat, iniţiatorul acestei propuneri legislative, şi-a exprimat speranţa că proiectul de lege va trece fără probleme de Parlament şi le va oferi un statut legal românilor implicaţi în industria de E-Sports.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este momentul să oferim un statut legal jucătorilor, cluburilor şi organizatorilor de competiţii de gaming. Prin această propunere de lege facem exact lucrul acesta, fără a implica vreun cost pentru bugetul de stat. Jucătorii vor putea fi plătiţi de acum înainte pentru activitatea pe care o derulează, fără a mai fi nevoie să fie încadraţi ca asisent-manageri ori ca făcând muncă de secretariat a comunicat acesta.

Cifra de afaceri a crescut cu 41% în 2021

În ţara noastră există, în prezent, peste 8000 de jucători amatori şi profesionişti şi aproximativ 50 de cluburi. Cifra de afaceri din industrie a cunoscut o creştere exponenţială anul trecut, atunci când aproape s-a dublat.

„Este momentul cel mai bun pentru crearea unui cadrul legislativ care să sprijine jucătorii şi cluburile de E-Sports. Se vede o atenţie măriţă şi din partea investitorilor în ceea ce priveşte universul video-gaming-ului, doar în România sumele alocate în acest sector crescând în 2021 cu aproximativ 41% faţă de 2020. În aceste condiţii, cu mize crescute şi cu oportunităţi reale în competiţiile internaţionale, jucătorul român trebuie să poată beneficia de tot suportul pentru a performa” a explicat, la rândul său, Tudor Dăescu, preşedintele Gaming Week.