Liberalii sunt rezervați cu succesul moțiunii de cenzură
- Adrian Dumitru
- 29 august 2019, 05:50
O echipă din PNL redactează textul moțiunii de cenzură care va fi depusă doar în momentul în care au cele 233 de semnături necesare și garanția că nu vor fi semnatari care să boicoteze votul.
Cele mai mari rezerve le au față de Pro România. Surse politice spun că Victor Ponta are un plan separat, chiar dacă în aparență se declară inamic al PSD. Pe de altă parte, Opoziția ar avea nevoie de Ponta pentru că este singurul care ar putea spulbera majoritatea pe care PSD o are încă la Senat, acolo unde urmează să fie ales președintele.
Principiile guvernării scurte
În ceea ce privește etapele necesare pentru înlăturarea Guvernului și planul pe următoarea perioadă, PNL și-a asumat rolul de coordonator, în condițiile în care planul USR este doar să pice Guvernul, fără să-și asume un rol într-un cabinet de tranziție.
În schimb, celelalte partide de Opoziție vor să știe planul liberalilor în ipoteza în care Guvernul va pica la moțiunea de cenzură. Deputatul Florin Roman a declarat pentru EVZ că un alt colectiv de lucru al PNL lucrează la o strategie care stabilește clar principiile guvernării pe un an și jumătate, dacă alegerile vor avea loc la termen.
„Trebuie să stabilim câteva chestiuni, zece să zicem, de principiu, de la care guvernul de tranziție nu trebuie să se abată”, spune Roman.
În ceea ce privește componența Executivului, acesta va fi format din președinții comisiilor de profil.
Furcile caudine
Potrivit legii, premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă cu noul guvern, fără foștii miniștri ALDE, în Parlament pentru reînvestire deoarece s-a schimbat structura Executivului.
Potrivit Constituției, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, dar doar după ce se consultă cu preşedinţinții celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare. Oricum, acest lucru nu se poate întâmpla în actualul mandat al lui Klaus Iohannis, deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului.
În ceea ce privește votul din Parlament pentru reînvestire există două curente de gândire și doar CCR poate lămuri situația: dacă Parlamentul respinge reînvestirea, unii consideră că votul a fost dat împotriva Guvernului în totalitate și că PSD nu mai are dreptul să încerce formarea unui alt cabinet. Alt curent de opinie susține că PSD poate veni cu același nume sau o altă propunere de premier care să formeze un nou cabinet.
Bătălia pentru Senat
Opoziția nu își face iluzii că ar putea câștiga președinția Senatului, loc rămas vacant după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, deoarece PSD are încă majoritate.
În ceea ce privește șefia Camerei Deputaților, nu există, deocamdată, nici aici interesul de a-l schimba pe Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse, acesta nu a ieșit din limitele Regulamentului și este considerat „rezonabil” chiar și de Opoziție.