Liberalii de la Iași, clienți fideli ai DNA

Liberalii de la Iași, clienți fideli ai DNA

Trei foști ministri, un fost prefect, un avocat celebru și acum președintele CJ Iași au mari probleme cu procurorii DNA. Cu toții, provind din celebrul grup liberal de la Iași.

Politicienii de la Iași au din nou probleme penale, odată cu perchezițiile DNA de la Consiliul Județean. De data asta a venit rândul lui Cristian Adomniței, prieten bun cu un alt celebru condamnat pentru corupție, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Fostul demnitar a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare în ianuarie 2014. A fost acuzat în dosarul "Transformatorul" de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. După ce pe fond instanța supremă s-a pronunțat cu aceeași pedeapsă, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.

Avocatul penal

Un alt liberal celebru din Iași care are mari probleme cu justiția este Mihail Vlasov. În urmă cu două luni, „Excelența Sa” a primit 4 ani închisoare cu executare. Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, de Curtea de Apel Bucureşti, decizia nefiind definitivă. El este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, după ce, din aprilie  a fost arestat la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din  martie 2014 până în  aprilie 2014, Vlasov a fost arestat preventiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vlasov a recunoscut faptele de care este acuzat de procurori şi a solicitat instanţei să fie judecat în procedură simplificată, astfel încât să-i fie redusă pedeapsa, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în octombrie 2014, să-i respingă cererea.

Ruda coruptă

Fostul ministru de Interne, liberalul Cristian David, ginerele lui Vlasov este un alt politician liberal care provine din grupul de la Iași și care are mai multe dosare de corupție. Este arestat la domiciliu după ce a fost acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren.

David a fost arestat preventiv între 22 ianuarie şi 20 martie în dosarul în care este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.

Ministrul condamnat

În ianuariarie 2014 era condamnat definitiv, un alt exponent al liberalismului ieșean, fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu. 3 ani și 6 luni cu suspendare este pedeapsa senatorului după ce, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei Române au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată. Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro. Chiuariu a plecat din PNL dar nu și din Parlament el fiind și acum senator.

Prefectul cu pretenții

Alt liberal condamnat definitiv din Iași pentru fapte de corupție este Radu Prisăcaru. Fostul prefect al judeţului Iaşi a fost condamnat anul trecut, definitiv, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, acesta fiind acuzat în 2006 că a cerut trei hectare de teren din cele 16 hectare pe care urma să le primească o familie din Iaşi.