Evenimentul Zilei > Social > „Leviathan”, filmul lui Andrei Zvyagintsev, stârneşte controverse
„Leviathan”, filmul lui Andrei Zvyagintsev, stârneşte controverse

„Leviathan”, filmul lui Andrei Zvyagintsev, stârneşte controverse

„Leviathan”, filmul lui Andrei Zvyagintsev, nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, stârneşte controverse, deşi încă nu a avut premiera în Rusia, cineastul fiind acuzat de administraţia de la Kremlin că ponegreşte imaginea ţării.

Cei care au văzut filmul şi cei care nu l-au văzut sunt implicaţi într-o dezbatere aprinsă în aceste zile. Filmul „Leviathan” va avea premiera în cinematografele ruseşti luna viitoare, însă deja criticile se multiplică în jurul acestuia. Drama spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu corupţia generalizată din regiune şi a fost premiată cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014. Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev şi viziunea sa asupra Rusiei, într-un interviu publicat în cotidianul Izvestia chiar în ziua anunţării nominalizărilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.

„Leviathan” este cufundat într-o ambianţă de „disperare existenţială” şi „nu are nici măcar un erou pozitiv”, a declarat Medinski, în opinia căruia protagoniştii filmului nu sunt ruşi adevăraţi.

Filmul a fost finanţat parţial de guvernul rus. Din cauza unei legi introduse de ministrul Medinski, „Leviathan”, care a fost deja difuzat în săli de cinema din mai multe ţări occidentale în 2014, nu poate fi proiectat în Rusia decât într-o variantă cenzurată, care nu conţine limbaj injurios. Filmul va intra în cinematografele din Rusia pe 5 februarie.

„Este evident că filmul este dedicat publicului occidental sau mai ales elitelor occidentale, din moment ce repetă deliberat miturile populare legate de Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse Vsevolod Chapline, care a recunoscut că nu a văzut filmul, amintind unora de o glumă din epoca sovietică privind campania de defăimare a romanului Doctor Jivago” al lui Boris Pasternak – Nu am citit cartea, dar o condamn!”.

Fundamentaliştii ortodocşi au cerut, pe de altă parte, interzicerea filmului, din care se subînţelege că preoţii sunt implicaţi în corupţie. „«Leviathan» este malefic şi nu este loc pentru rău în cinema”, a declarat Kirill Frolov, preşedintele unui grup intitulat Asociaţia Experţilor Ortodocşi.