Evenimentul Zilei > Economie > Leul continuă să se prăbușească. Un nou record negativ a fost atins de moneda națională
Leul continuă să se prăbușească. Un nou record negativ a fost atins de moneda națională

Leul continuă să se prăbușească. Un nou record negativ a fost atins de moneda națională

Moneda națională continuă să se deprecieze, astfel că astăzi, 7 septembrie, a fost atins un nou record negativ în raport cu euro.

O nouă zi proastă pentru moneda națională, leul, care a atins un nou maxim istoric în raport cu euro. Conform cotației BNR, 1 euro a ajuns să valoreze 4,9488 de lei, mai mult decât recordul ce fusese stabilit la începutul acestei săptămâni, luni, 6 septembrie – 4,9475 de lei.

O nouă zi proastă pentru leu în raport cu euro

Creșterea de marți este de 0,0013% față de cursul de luni. Euro a început anul la un curs de 4,8691 de lei. Dolarul american este cotat la 4,1693 de lei, în scădere ușoară, iar lira sterlină la 5,7591 de lei, tot în scădere. Gramul de aur este cotat la 244,7727 de lei.

„Tendința pieţei este de devalorizare”

Despre deprecierea leului în raport cu moneda europeană vorbea și analistul Adrian Bența. „Leul a fost apărat, protejat de Banca Națională. Prin urmare aștept ca și în continuare, în perioada următoare leul să fie protejat de Banca Națională. Sigur că dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici Banca Națională nu va putea să susțină continuu pentru că ăsta este efectul economiei naționale. Însă mă aștept în continuare ca euro să fie aparat de BNR”, afirma Bența.

„Prognozele sunt făcute în piaţă şi au tot dreptul analiştii să facă aceste prognoze. După câte vedeţi leul s-a cam întărit. Nu s-a depreciat, s-a întărit. Este adevărat că este o evoluţie de vară. Recolta bună de cereale, vin traderii, cumpără direct din câmp, am înţeles şi eu, şi vând valută ca să cumpere cu lei. Atunci s-a mărit oferta. Au mai venit şi românii din străinătate de Sfânta Maria. La casele de schimb, dacă mergeţi, chiar aici în stradă, cursul la casele de schimb, care de regulă erau peste cursul Băncii Naţionale acum sunt sub cursul Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu: „Suntem interesați să ținem inflația sub control”

Nu ştiu cât de tranzitorie este această apreciere, dar vedeţi cât de mult riscă şi cei care fac prognoze din acestea că o să ajungă mâine, poimâine cursul la 5 lei. Noi suntem interesaţi să ţinem inflaţia sub control şi asta sune foarte mult şi în ceea ce priveşte controlul lichidităţilor şi impactul acestui control asupra situaţiei din piaţa monetară şi piaţa valutară. Încercăm să păstrăm echilibrele”, spunea Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la începutul lunii august.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: