Legionarii în cinematografia românească

Legionarii în cinematografia românească

Legionarii în cinematografia românească. Înainte de 1989, legionarii au fost prezentați în filme de acțiune inspirate din fapte reale.

Legionarii au fost surprinși în momente cheie ale evoluției lor, în special rebeliunea legionară, conflictul cu regele Carol al II-lea și chiar perioada conflictului de partizani. Sunt două etape distincte, înainte de 1989 și după 1989.

Legionarii în filmele de dinainte de 1989 regizate de Sergiu Nicolaescu

Legionarii apar în seria de filme regizate de Sergiu Nicolaescu, din seria Moldovan. Filmele „Un comisar acuză” și „Revanșa” surprind evenimentele din perioada noiembrie 1940-ianuarie 1941. Sergiu Nicolaescu a reușit să folosească în filme atât nume ale șefilor pe care îi aveau legionarii cât și portretul Căpitanului sau vocea și portretele lui Horia Sima sau Ion Antonescu.

Evident, mai sunt și confuzii. Generalul Avramescu de care Sergiu Nicolaescu spune că a murit la Jilava, a fost confundat cu generalul Argeșeanu. Avramescu va muri pe Frontul de Vest. S-a spus că ginerele său, Paltin Sturdza era legionar. În mod voit, funcționarul de Poliție-Siguranță Constantin Maimuca este plasat ca legionar, apărând și în filmul „Duelul”, ultimul din serie, sub numele Gheorghe Maimuca.

Legionarii în alte filme polițiste de dinate de 1989

Manole Marcus în „Actorul și sălbaticii” din 1975, redă povestea a două personaje, Caratase și Friedman, artist și textier. Sunt terorizate de legionari. Ideea era că Tănase și Ion Pribeagu au fost persecutați de comuniști. Tănase a murit în august 1945, iar Pribeagu a prins pașaport de Israel de la Gheorghiu Dej. În film, apare și Nae Ionescu (numele Guță Popescu). Apar și legionari fanatici care împușcă rivalii.

„Capcana” și „Departe de Tipperary” ale lui Manole Marcus vorbesc despre încercările legionare de a sabota „democrația populară” de după 1944. Horia Baniciu este numele fictiv al lui Nicolae Pătrașcu. El a fost legionarul care face pace cu comuniștii. El  vrea să arunce în aer Parlamentul. Aici, este o translatare a acțiunii anarhiștilor comuniști care au pus o bombă la Senat la 8 decembrie 1920, în anii 40.

Filme de acțiune și politice

Filmul „Ediție specială” regizat de Mircea Danieluc reia și el subiectul legionarilor și comuniștilor în perioada interbelică, mai exact domnia lui Carol al II-lea. Accentul cade pe lupta dintre legionarii care puteau acționa legal dar aveau și perioade când erau urmăriți de Siguranță și comuniștii ilegaliști.

Filmul „Bietul Ioanide”, bazat pe scrierile lui George Călinescu face și el trimitere la fanatismul  de care dădeau dovadă legionarii și la reprimarea legionarilor de către Ion Antonescu, precum și la încercările legionarilor de a se infiltra în noua ordine comunistă

Un alt film, „Drumeț în calea lupilor”, despre asasinarea lui Nicolae Iorga este realizat în 1988. Nicolae Iorga este jucat de Valentin Teodosiu. Filmul prezintă o dispută ideologică între Horia Sima și Iorga înainte de asasinarea de către legionarii care-l urau visceral. Nu știm dacă acel dialog-confruntare cu legionarii  a existat în realitate.

Un film despre partizani (legionarii parașutați printre ei) este și „Acțiunea Autobuzul”.

După 1990

Filmele „Undeva în Est”, „Cel mai iubit dintre pământeni,”„Portretul luptătorului la tinerețe” fac trimitere la luptele de partizani la care au participat și  legionarii parașutați din Apus după ce fuseseră instruiți pentru desant în teritoriul inamic. Ultimul din filmele enumerate este inspirat din viața partizanului Ion Gavrilă Ogpranu, fost membru al Frățiilor de Cruce și al Mișcării Legionare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News