EXCLUSIV - Dan Nica și Maria Grapini le-au trimis europarlamentarilor străini mail-uri despre Legile Justiției

EXCLUSIV - Dan Nica și Maria Grapini le-au trimis europarlamentarilor străini mail-uri despre Legile Justiției

Europarlamentarii români Dan Nica și Maria Grapini au trimis pe mail-urile tuturor membrilor Parlamentului European două documente referitoare la situația sistemului judiciar din România, înaintea dezbaterii de la Strasbourg cu privire la Legile Justiției.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, discută azi după-amiază despre modificările la legile justiţiei din România. Dezbaterea, intitulată „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România", a fost cerută de Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European.

Șeful delegației europarlamentarilor PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a trimis tuturor europarlamentarilor aleși în legislativul european un mail în care a atașat, „în numele transparenței și al corectitudinii” o analiză pregătită de publicația Lumea Justiției.

„Permiteți-mi să subliniez, în acest context, faptul că ministrul Justiției din România, dl. Tudorel Toader, ca reprezentant al Guvernului României, a fost împiedicat să asiste și să intervină în dezbaterea plenară, fiindu-i luată posibilitatea să facă mai multă lumină cu privire la dezbatere”, a mai scris acesta, potrivit mail-ului ajuns în posesia EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul privind activitatea subversiva din Justitie si serviciile de informatii in scopul exercitarii puterii in stat de grupuri de interese politico-judiciare-economice in perioada 2005 – 2017, elaborat de Lumea Justiției și ajuns în căsuțele de email ale tuturor europarlamentarilor români, face un istoric al „binomului SRI-DNA” și spune că a fost creată o „justiție subterană” cu ajutorul unor „protocoale si planuri de actiune secrete intre serviciile de informatii si parchete, prin care s-a creat o legislatie necunoscuta pe zona coruptiei, cu proceduri si acte de urmarire penala la care nu au avut acces in multe cazuri nici macar partile acuzate in dosarele penale”.

„Practic, institutiile de forta din Romania, in special: Parchetul General – Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Serviciul Roman de Informatii (SRI), Agentia Nationala de Integritate (ANI), anumiti judecatori din Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si din principalele instante judecatoresti si-au concentrat activitatea pentru a-i vana pe parlamentari, guvernanti, oameni de afaceri, patroni de presa si anumiti magistrati, a-i baga in inchisoare si elimina din viata publica”, se mai arată în raport.

„Pe parcursul dezvoltarii sistemului nelegitim, sustinerii acestuia i s-au raliat in mod interesat si forte externe, care au actionat atat prin intermediul unor ONG-uri finantate de fundatiile afaceristului George Soros, dar si printr-o serie de reprezentanti ai ambasadelor marilor Puteri aliate (in special Ambasada SUA la Bucuresti) si factori de decizie din organismele Uniunii Europene de la Bruxelles”, mai scrie în documentul ajuns în emailul europarlamentarilor.

Europarlamentarul Maria Grapini a trimis și ea un mail tuturor europarlamentarilor, cu o broșură de 30 de pagini sub formă de PDF care conține informații punctuale și un rezumat cu toate modificările aduse legilor justiției în Parlament.

Potrivit broșurii, legile justiției și-au arătat limitele în ultimii ani, oferind drept exemplu faptul că legislația actuală a dat posiblitatea unei interferențe prea mari între procurori și judecătorilor, că în 2010-2015 unele Curți de Apel au acceptat în proporție de 100% cererile procurorilor privind mandate de ascultare. De asemenea, în broșură se amintește de faptul că CCR a declarat neconstituționale o serie de articole.

Broșura prezintă principalele prevederi ale legilor justiției și susține că niciun amendament nu afectează independența justiției, că elimină pe cât posibil influența factorului politic și a serviciilor de informații în justiție

Toate amendamentele rezovă problemele actuale ale sistemului judiciar român și sunt în acord cu standardele europene în materie, se mai arată în document.

Broșura mai explică faptul că majoritatea amendamentelor au fost propuse de CSM și de asociațiile profesionale ale magistraților.