„Legile justiției monedă de schimb pentru interesele politice”, acuză un judecător. Nemulțumiri în lanț din partea practicienilor legat de controversatele legi.
- Maria Pană
- 6 septembrie 2022, 17:25
În plin proces de dezbatere a legilor justiției la Comisia specială parlamentară, practicienii de drept fac front comun pe rețele de socializare și se opun acestui demers legislativ.
Mădălina Afrăsiniei, președinte al Secției a IV-a Civilă a Tribunalului București acuză fără perdea că justiția este vândută în schimbul unor interese politice prin aceste noi legi promovate de Cătălin Predoiu.
“Nu mai dezinformați!
Judecătorii, actul de justiție nu sunt moneda de schimb pentru interesele politice.
Legile justiției nu au nicio treaba cu MCV și cu aderarea la spaţiul Schengen
Să vă fie rușine, Iudelor!”
Judecătorul adaugă "Proiectele legilor justiţiei reprezintă un obiectiv în cadrul MCV, PNRR şi totodată un obiectiv de care depinde aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, a declarat, marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în prima şedinţă a Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniu".
De altfel în același sens dezabrobator s-a exprimat și avocatul Toni Neacșu, fost membru al CSM, care a explicat că aceste legi sunt practice împotriva Constituției.
“Deși par tehnice, legile justiției sunt despre drepturile și libertățile fiecăruia dintre noi. Judecătorii și instanțele ne vor "garanta" drepturile într-un sistem în care va exista un control administrativ complet asupra lor al unei elite conducătoare privilegiate (șefii de instanțe). De asemenea, aceste legi garantează desuveranizarea justiției naționale, prin relativizarea deciziilor CCR, devenite facultative pentru judecători”, a precizat Toni Neacșu pe o rețea de socializare.
Mai mulți magistrați au criticat dispariția din aceste legi a prevederilor legate de numirea și revocarea polițiștilor judiciari prin ordin al Procurorului General, dar și desființarea serviciului tehnic care se ocupa de interceptări. Pe de altă parte și faptul că procurorul general ar urma să poată infirma soluțiile date de procurori în anchete a stârnit alt val de nemulțumiri. Replica ministrului Predoiu a fost tranșantă, acesta a explicat că modificările au fost aduse după dezbateri intense cu cei care lucrează în sistem.