Judecătoarea Mădălina Afrăsinie, după desființarea Secției Speciale: ”Dacă e subordonare, măcar să fie totală! Și la vedere”

Judecătoarea Mădălina Afrăsinie, după desființarea Secției Speciale: ”Dacă e subordonare, măcar să fie totală! Și la vedere”sursa: Arhiva EVZ

Cunoscutul judecător de la Tribunalul București, Mădălina Afrăsinie, critică graba cu care Statul Român a desființat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, celebra SIIJ.

Mădălina Afrăsinie a scris un comentariu pe o rețea de socializare în care critică modul în care Comisia de la Veneția nu respectă o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin decizia CSM 225/2019, plenul CSM a aprobat un raport al Inspecției Judiciare prin care au fost devoalate abuzurile comise de procurorii DNA. În acel raport se vorbește despre faptul că mii de judecători și procurori români au avut dosare la DNA și au fost șantajați de procurorii anticorupție pentru a da anumite sentințe de condamnare în dosarele acestui parchet.

”Este puțin probabil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor atașate curților de apel este o soluție pentru a efectua investigații privind acuzațiile de corupție ale judecătorilor și procurorilor, mai bună decât structura actualului parchet specializat DNA. (...) În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor parchete specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile care intră în sfera lor de competență comise de judecători și procurori”, a scris judecătoarea Afrăsinie.

Disoluția unui stat

Judecătorul a mai spus că există riscul ca românii să își pirdă în crederea în actul de justiție, și că acesta este pasul disoluției unui stat de drept.

”'Mulțumesc' pe aceasta cale 'onoratei' comisii care induce ideea că magistratura 'mustește' de atâta corupție! 'Mulțumesc', de asemenea, și pentru că 'onorata' comisie dorește subordonarea noastră, a judecătorilor! Hotărârea CSM nr.225/2019 este...maculatură, din câte îmi dau seama! Altfel, remarc ingrijorarea 'onoratei' comisii și când drepturile și libertățile noastre fundamentale sunt încălcate! Așadar, nu doar politicul mioritic vrea să ne subordoneze, ci și unele instituții și organizații 'europene'. Aștept cu maxim interes elaborarea unui ghid în care să fie menționată soluția pe care trebuie să o pronunț în dosare! Dacă e subordonare, măcar să fie totală! Și la vedere!”, a mai scris judecătoarea.

SIIJ a fost desființată

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat recent decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Decizia președintelui a fost luată în aceeași zi în care Curtea Constituțională a României a publicat, după doar două zile, motivarea deciziei prin care a respins excepțiile de neconstituționalitate invocate de USR și AUR împotriva legii de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Cei de la USR i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia.