Legile Educației. Exmatricularea elevilor nu va fi definitivă și va fi aplicată ca ultimă variantă

Legile Educației. Exmatricularea elevilor nu va fi definitivă și va fi aplicată ca ultimă variantă Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Educației Ligia Deca a explicat în ce condiții se va face exmatricularea elevilor și când se va apela la o astfel de măsură. Oficialul a precizat că decizia nu va fi una definitivă, elevii putând fi reînmatriculați începând cu anul școlar următor. Ce alte subiecte au fost dezbătute în cadrul întâlnirii de luni.

Luni, după ședința Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților în care s-a dezbate proiectul legii învățământului preuniversitar, ministrul Educației a făcut o serie de precizări. Ligia Deca a vorbit despre exmatricularea elevilor, precizând că o astfel de măsură va fi folosită ca ultimă variantă. În plus, elevii pot fi reînmatriculați, la începutul anului școlar următor.

„Avem o serie întreagă de prevederi care vizează drepturile, obligaţiile elevilor, dar şi sancţiunile aplicate în cazul încălcărilor prevederilor legii. Sancţiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment şi merg încet, încet, deci sunt sancţiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei, sunt sancţiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată.

Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevedea, în procedura de combatere a violenţei în şcoală, consiliere psihologică şi, în general, măsuri pentru reabilitarea fiecăruia elev”, a explicat Deca în cadrul unui conferințe de presă susținută la Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a menționat că, „dacă se ajunge la cazul extrem al exmatriculării, reînmatricularea se face în anul școlar următor”. Ministrul a mai spus că, înainte de exmatriculare, există posibilitatea suspendării temporare pentru un anumit număr de zile sau chiar săptămâni.

Ligia Deca explică motivele care vor duce la exmatricularea elevilor

Ministrul Educației a explicat că exmatricularea va fi folosită ca ultimă variantă. Oficialul nu crede că vor fi multe astfel de cazuri, având în vedere că există o procedură de combatere a violenței în școală, care prevede sancțiuni pentru diferite categorii de abateri, subliniind importanța prevenției.

„Cred că vor fi foarte puţine cazuri care vor ajunge până la această ultimă măsură. Până la această ultimă măsură se aplică toate celelalte. Eu cred că în acest caz cheia va fi prevenţia, nu sancţionarea. Însă, ca în orice sistem, ca în orice stat de drept, faptul că avem sancţiuni prevăzute pentru încălcări grave va acţiona şi în sensul prevenţiei ca aceste acte să se întâmple în şcoală sau în spaţii extraşcolare”, a completat ministrul.

În cadrul dezbaterilor de luni, Comisia pentru învățământ a amânat decizia în cazul mai multor articole din proiect referitoare la admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat. Ligia Deca a susținut că urmează să fie clarificate o serie de detalii tehnice și se va reveni asupra acestor capitole.

„Urmează să clarificăm tehnic nişte chestiuni şi, în funcţie de discuţiile care vor avea loc astăzi şi, probabil, mâine, vom reveni pe aceste capitole. Am vrut să găsim cea mai bună soluţie în aşa fel încât să putem şi corela articolele. După cum vedeţi, este un text destul de lung şi atunci când operăm o modificare undeva trebuie să ne asigurăm că în tot cuprinsul legii lucrurile sunt armonizate”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației a mai precizat că sunt discuții în mod continuu cu parlamentarii din coaliție cu privire la Legea Educației, pentru a găsi „soluții agreate de către toată lumea şi în interesul copiilor şi al oamenilor care lucrează în sistem”. Legat de solicitările cultelor religioase, Ligia Deca a apus că au fost găsite soluții pentru o parte dintre ele și se caută variante și pentru celelalte.

Luni, comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament al PNL, PSD și Ministerului Educației potrivit căruia „violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal”.