Legea suporterilor, modificată în folosul scandalagiilor

Legea suporterilor, modificată în folosul scandalagiilorGalerie sportivă Sursa foto: Facebook

Legea suporterilor, nr. 4/2008, s-ar putea „îndulci”, conform unei propuneri legislative înregistrată la parlament. Actul normativ a fost adoptat la inițiativa fostului președinte al LPF, Dumitru Dragomir.

Scopul actului normativ a fost de a preveni și combate violențele de pe stadioanele românești, după modelul altor state europene. În acest sens, sunt prevăzute sancțiuni pentru suporterii agresivi care fac scandal în timpul competițiilor sportive. Încă de la adoptare, actul normativ i-a nemulțumit pe ultrașii aflați într-un permanent conflict cu forțele de ordine.

Legea suporterilor propusă la modificare

În plină campanie electorală mai mulți parlamentari vor să modifice actul normativ care sancționează violența pe stadioane. Legea suporterilor, cunoscută și drept Legea lui Mitică Dragomir a fost adoptată în anul 2008. Aceasta prevede sancțiuni pentru ultrașii agresivi care provoacă scandal în timpul competițiilor sportive.

Una dintre prevederile care i-au nemulțumit cel mai mult pe membrii galeriilor a fost cea care interzice prezența la competiții a celor sancționați. Legea suporterilor a avut drept model alte acte normative de acest fel, adoptate în Europa. Astfel, odată sancționat, de forțele de ordine, pentru violență, suporterii sunt suspendați și de pe stadioane. Suspendarea intră în vigoare chiar și în condițiile în care aceștia contestă procesul verbal de amendă.

De-a lungul vremii, ultrașii au reclamat că procesele durează prea mult, în instanță, timp în care, ei nu au dreptul să participe la meciuri. Uneori, au reclamat aceștia, procesul s-a întins dincolo de perioada de suspendare dictată de forțele de ordine.

Dacă noul proiect va fi adoptat, suporterii sancționați vor avea dreptul să intre pe stadioane, la competiții, pe perioada derulării procesului în justiție. Interdicția de a intra pe stadioane se suspendă până când reclamanții primesc o decizie judecătorească definitivă.

Bataie

Bataie pe stadion sursa: Profimedia

Modificările propuse de autorii proiectului

Autorii inițiativei care își propun să modifice Legea suporterilor propun, în primul rând, ca odată cu plângerea îndreptată împotriva procesului verbal să se suspende și executarea sancțiunii (articolul 47, alineatul 4). O altă modificare, la alineatul (5) stabilește următoarele:

„La cererea agentului constatator sau din oficiu, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii poate dispune, prin încheiere motivată, executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale până la soluționarea definitivă a cauzei”.

Autorii proiectului introduc, la același articol, 47, un nou alineat, după alineatul (5). Noul paragrafl la Legea Suporterilor va avea următorul conținut:

„(6) În ipoteza respingerii plângerii în acțiunea de fond, măsura executării provizorii, dispusă în condițiile alin. (5), se prelungește de drept până la soluționarea definitivă a cauzei, chiar dacă agentul constatator sau instanța, din oficiu, nu a solicitat, respectiv nu a dispus din nou executarea provizorie a sancțiunii contravenționale.”

Polițiști, jandarmi și pompieri falși în România. Cum au fost depistați

Jandarmi Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Motivarea inițiatorilor schimbării la Legea suporterilor

Autorii proiectului legislativ susțin că aceste modificări sunt necesare din cauza încetinelii cu care se mișcă sistemul judiciar. În opinia lor, ultrașii sancționați pe Legea suporterilor, care au primit interdicție pe stadioane trebuie să aștepte câteva luni, ba chiar și ani, până la judecată. Astfel, în unele cazuri interdicția expiră până când instanța începe judecata procesului.

„Or, în cele mai multe cazuri, deși persoanele respective au reușit, în cele din urmă, după un an sau doi de judecată, să anuleze procesele verbale, aceste demersuri au fost inutile, deoarece perioadele lungi de judecată depășeau însăși perioada de timp pentru care dreptul de a participa la manifestații sportive le fusese limitat”, susțin autorii proiectului legislativ.

În acest context, autorii proiectului susțin că forțele de ordine care aplică sancțiuni pe stadioane nu sunt pregătite juridic pentru a aplica o lege ce prevede restrângerea drepturilor individuale.

„Apreciem, astfel, că acest articol nu își găsește utilitatea în spațiul juridic român (cunoscut că fiind lent, din punct de vedere al soluționării plângerilor în față instanțelor judecătorești și abundent în greșeli și subiectivism din partea agenților constatatori – care nu dețin o pregătire juridică necesară pentru a restrânge exercițiul unor drepturi fundamentale precum cele prevăzute de art. 23 privind libertatea individuală și art. 25 privind liberă circulaţie - drepturi de primă generație, denumite și inviolabilității).

Acestea sunt deosebit de important a fi exercitate neîngrădit deoarece, prin conţinutul lor, asigură viața, posibilitatea de mișcare, siguranța fizică şi psihică, precum şi siguranța domiciliului persoanei fizice. Specific acestor drepturi și libertăți fundamentale este că restrângerea exercițiului lor să se realizeze de către organele judiciare (a se vedea cazul art. 23 din Constituție privind, reținerea și arestarea preventivă), și nu de către organele de ordine publică fără pregătire juridică”, susțin autorii legii.

Gigi Becali a răbufnit după egalul cu Petrolul

Galeria stelista FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cum se justifică noul proiect

Astfel, mai susțin autorii modificărilor la Legea Suporterilor, actul normativ în vigoare nu permite contravenientului să beneficieze de suspendarea executării măsurilor complementare. Acest lucru a fost exclus prin legea în vigoare. Drept care, susțin ei, persoanele în cauză „suportă o vătămare iremediabilă în lipsa unei protecții judiciare prin intervenția intermediară a instanței de judecată”.

„În caz contrar, sunt încălcate veritabile garanții și drepturi fundamentale conferite justițiabililor de dispozițiile CEDO, fapt ce nu mai este doar la nivel de ipoteza, ci devine tot mai des o certitudine, având în vedere că soluționarea unui dosar, raportat la complexitatea volumului de muncă al instanțelor, durează mai mult de un an, cât este perioada maximă a sancțiunii complementare a interdicției”, mai spun parlamentarii.

În esență, suporterii sancționați pentru violențe pe stadioane care obțin anularea contravenției, nu pot fi puși în situația anterioară. Ei au pierdut posibilitatea de a asista la competiții pe perioada procesului.

„În esență, raportat la specificul acestei sancțiuni complementare, o soluție judecătorească definitivă de anulare a sancțiunii contravenționale complementare de interzicere a accesului la competiții sau jocuri sportive nu mai poate pune petentul în situația anterioară executării sancțiunii, deoarece acele competiții și jocuri sportive au avut deja loc”, arată inițiatorii.

Dumitru Dragomir,

Dumitru Dragomir. Sursă foto: Arhiva EvZ

Legea suporterilor inițiată de Dumitru Dragomir

Dumitru Dragomir fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a inițiat Legea suporterilor în 2007. El a propus un act normativ menit să reducă nivelul violențelor de pe stadioane.

Încă de la apariție, legea a fost contestată de ultrași care s-au considerat nedreptățiți. Într-o intervenție publică, fostul președinte al LPF aprecia legea drept foarte bună. El se arăta convins că nu va fi modificată.

„Legea pe care am dat-o, una foarte bună, va rămâne așa. Sunt convins de asta! Nu toți derbedii pot să facă ce vor în țara asta”, a spus Dumitru Dragomir, pentru ProSport.