Cine pierde după recalcularea pensiilor. Și cine n-o mai apucă

Cine pierde după recalcularea pensiilor. Și cine n-o mai apucă Pensionari / Sursă foto: Dreamstime

Legea pensiilor nu aduce nici pe departe beneficii neobișnuite. Pentru o pensie care să-i permită un trai decent, un român trebuie să muncească, fără încetare, 44 de ani.

Legea pensiilor, favorabilă privilegiaților cu pensii foarte mari

De exemplu, de o pensie de 7.000 de lei, un calcul prezentat  de oficiali, ar putea beneficia un profesor universitar, după o carieră de 44 de ani și cu condiția să fi primit tot felul de sporuri.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii a dat un exemplu particular, destul de rar întâlnit: un profesor universitar cu un stagiu de cotizare de 44 de ani. Care în prezent încasează 6.500 de lei - adică de trei ori cât pensia medie și dublul salariului minim, despre care spune că, după recalculare, va ajunge la peste 8.000 de lei.

 „Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității”, a spus Daniel Baciu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pensionarii

Pensionari sursa: arhivă EVZ

Pensie mare post-mortem

Dacă avem în vedere că un tânăr își termină studiile undeva pe la 23 - 24 de ani, un român trebuie să muncească până spre 70 de ani  - adică un an mai mult decât speranța de viață - pentru o pensie de 7.000 de lei. Prin comparație, în Uniunea Europeană speranța de viață este cu 11 ani mai mare, de 80 de ani.

Deci, de fapt, ca să ajungă la 7.000 de lei pensie, un bărbat va trebui să muncească un an după moarte. Pentru femei situația e ceva mai favorabilă.

Dar pensia medie în România este de 2.224 de lei, adică două treimi din salariul minim.

Sunt și oameni care pierd

Începând cu 1 septembrie, pensionarii își vor primi sumele recalculate după legea pensiilor modificată. Se vorbește despre creșteri spectaculoase, dar acestea vor fi doar pentru cele mai mici venituri. Oficialii spun că nici o pensie nu va fi redusă, după recalculare, dar nu și că mulți vor fi tăiați de la majorările anuale.

Legea pensiilor stabilește că unii bătrâni nu vor mai beneficia de majorări decât în momentul în care suma primită va fi la nivelul celei recalculate.