Pensie anticipată pentru mamele cu copii adoptați. Măsură introdusă în premieră de lege

Pensie anticipată pentru mamele cu copii adoptați. Măsură introdusă în premieră de lege Pensionari Sursa foto: Foto 174753770 © Dragoscondrea | Dreamstime.com

Legea pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie, vine cu o premieră pentru mamele de copii adoptați. Acestea vor fi tratate la fel ca și mamele biologice și vor avea dreptul să iasă mai repede la pensie.

Noile reglementări au intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. Actul normativ pune egal între mamele biologice și cele care au crescut copii adoptați. Și unele și altele se vor putea retrage mai repede din activitate.

Legea pensiilor vine cu o premieră pentru mame

În premieră, noile reglementări privind pensiile nu mai fac difernță între maternitatea biologică și actul de adopție. Legea pensiilor permite și femeilor care au adoptat copii să se retragă mai repede din activitate. Perioada de reducere este mai mică decât cea prevăzută în precedenta lege. Pe de altă parte, sunt impuse o serie de condiții care trebuie îndeplinite cumulativ.

În primul rând, pentru a se retrage înainte de vârsta legală de pensionare, o mamă trebuie să fi lucrat cel puțin 35 de ani. Cu alte cuvinte, legea pensiilor îi impune să îndeplinească stagiul complet de cotizare. O altă condiție este aceea de a fi crescut copilul adoptat cel puțin o perioadă de 13 ani.

Chiar și așa, indiferent dacă au născut sau au adoptat, mamele vor putea beneficia de o pensie anticipată, în funcție de numărul de copii crescuți.

mame cu mulți copii

Mame cu mulți copii / Sursa foto: UNFPA RM

Care sunt perioadele de reducere

Legea pensiilor se aplică din septembrie și oferă um beneficiu de pensionare mamelor, în funcție de numărul de copii. Astfel, femeile care au adoptat sau înfiat un copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni. Perioada crește, în funcție de numărul de copii, cu câte șase luni. Beneficiul cel mai mare îl vor avea femeile care au născut și crescut șapte copii și peste. Ele vor ieși la pensie cu trei ani și șase luni mai devreme.

„Art. 51 - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 (...) (2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”, prevede legea pensiilor.

Legea pensiilor anterioară, nr. 127/2019, conținea un mecanism de reducere diferit. Potrivit actului normativ femeile trebuiau să îndeplinească stagiul minim de cotizare și să fi născut trei copii. Ele beneficiau de o reducere cu șase ani a vârstei de pensionare. Mamele care aveau mai mult de trei copii primeau câte o reducere de un an pentru fiecare. O mamă cu patru copii putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, de exemplu.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevedea legea.

Pensii, lege

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Legea pensiilor vine și cu alte noutăți pentru mame

O altă noutate adusă de noul act normativ are în vedere posibilitatea cumulării reducerii vârstei de pensionare pentru mame, cu alte reduceri, pentru munca în condiții speciale sau deosebite. Pe de altă parte, legea pensiilor limitează reducerea totală, rezultată din cumulări, la 11 ani.

Pentru a beneficia de aceste facilități, femeile trebuie să depună o serie de documente, la casele de pensii:

  • certificatul de naștere al copiilor sau hotărârea judecătorească de adopție;
  • declarație prin care să ateste că a adoptat și crescut copilul.

Femeile care primesc pensia anticipată, pot beneficia, la rândul lor de această prevedere. Legea pensiilor stabilește că dosarul de pensie va fi recalculat în mod automat.

Revista presei