Legea mirosurilor, aplicată și pentru cei care stau la bloc. Amenzi uriașe dacă faci greșeala asta

Legea mirosurilor, aplicată și pentru cei care stau la bloc. Amenzi uriașe dacă faci greșeala asta Sursa foto: Ferli Achirulli Kamaruddin | Dreamstime.com

Deși inițial destinată fermierilor, Legea mirosurilor are un impact extins și asupra locatarilor de blocuri. Astfel, cei care sunt obișnuiți să gătească cu ușa larg deschisă în apartamentele lor ar putea fi aspru sancționați.

De altfel, legislația se aplică și în situația mirosurilor considerate plăcute, precum cele de ciocolată sau cafea. Rodica Militaru, una dintre inițiatoarele legii, explică faptul că obiectivul acestei reglementări este să reducă disconfortul olfactiv generat de activitățile poluatoare.

Și asta pentru că s-a constatat că acest disconfort nu afectează doar calitatea vieții, ci, conform studiilor medicale, poate duce în timp la apariția unor afecțiuni neurologice.

Legea mirosurilor, aplicată și asupra celor care stau la bloc

Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Aceasta a subliniat că practica de a găti cu ușa deschisă în apartament nu este considerată civilizată.

Apartamente

Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Ea consideră că aceste aspecte sunt fundamentale pentru civilizație. Militaru a adăugat că există persoane care pot fi afectate de această lege, mai ales de vecinii „ultrasensibili” la mirosuri, iar legea poate fi folosită cu rea-credință în astfel de situații.

Într-o altă notă, Rodica Militaru a adăugat că legea mirosurilor poate fi pusă în aplicare și în cazul mirosurilor percepute ca fiind plăcute.

„Mirosurile de ciocolată sau de cafea prăjită sunt considerate agreabile, dar dacă provin de la fabrici care lucrează 24/24, pot deveni foarte supărătoare, iar fabricile respective vor trebui să ia măsuri să asigure reţinerea mirosurilor”.

Amenzile pentru încălcarea legii ajung până la 30.000 de lei

Legea mirosurilor, adoptată de Parlament și trimisă la promulgare, menționează că autoritățile publice sunt obligate să controleze activitățile care nu respectă reglementările privind protecția mediului și care pot genera disconfort olfactiv, la solicitarea publicului.

Amenzi pentru persoanele fizice pot ajunge până la 30.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenzile maxime pot ajunge la 80.000 de lei.

Elimină mirosurile neplăcute din casă cu trucuri simple

Sursa foto: Aaron Amat | Dreamstime.com

„La elaborarea Legii mirosurilor, a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea noastră a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor.

În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND).

Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”, a arătat Rodica Militaru, potrivit știripesurse.ro.