„Legea invențiilor a fost ciuntită”. Fiecare român cu durerea lui

„Legea invențiilor a fost ciuntită”. Fiecare român cu durerea lui

Vă felicit și mă bucur, mai ales pentru pagina „Cuvântul cititorului”, că am posibilitatea de a transmite semnale de interes public, care chiar ne frământă și nu le putem rezolva prin alte mijloace.

Sunt un profesor pensionar, din Baia Mare, sunt și inventator, am zeci de medalii de aur și diplome de la Salonul de invenții. Deși Legea invențiilor a apărut foarte târziu (102/13-01-1906), care era la nivel mondial, a fost tot ciuntită, mai ales după 1945, apoi HCM9 43(1950), apoi 884...era acceptabilă, în 1994 apare Legea 62 plus Decret 93 plus 363 (1997) care erau totuși acceptabile. Apare în 1991 legea așteptată, 64/91 care a fost inițial foarte, foarte bună la nivel european, dar la noi au început abrogările, iar în câțiva ani este mult mai slabă decât Legea 62/1974. În 1928 se înregistrau la OSIM 3.000 cereri, a venit războiul, a venit socialismul, de abia în 1956 se înregistrau 3.000 cereri (invenția a dormit 28 de ani). A crescut numărul de cereri, iar în 1989, românii au depus 9.000 de cereri, iar azi, cu regret, spun că s-a depus o cifră rușinoasă de sub 1.000 cereri anual,și tot scade... Acum 30 de ani eram pe locurile 3-5 în lume, după numărul de cereri pe locuitor, azi nu suntem în primele 50 de țări în inventică. Pentru redresarea inventicii românești ar trebui: taxele la OSIM să fie reduse sau anulate, să beneficiem de Eurobrevet, deoarece la Expo se copiază; Legea 64/91 să revină la forma originală, să fie încurajați tinerii, publicitatea, să se revină la expo școlare, județene și naționale. Să se revină la emisiunea „Bursa invențiilor”, să se scurteze timpul de brevetare (4-5 ani, înainte în 1-2 ani primea oricine brevet). La OSIM și ambasade să se formeze echipe de specialiști pentru a promova invențiile românești. Sunt țări care promovează exportul și licențele, prin scutiri de impozite, reduceri, premii, iar la „Consiliul pentru Știință a Japoniei”, toți membri sunt inventatori, la noi în posturi importante sunt: secretare de școli generale, dactilografe, soții, nepoți, nurori.... Deși la filiala SIR (Societatea Inventatorilor Români) există sute de invenții, nu le putem implementa, unele sunt foarte importante, chiar în domeniul militar, dar zac în sertarele birocrației, iar la expozițiile mari nu suntem incluși.

Vă urez mult succes în redactarea cotidianului dumneavoastră.

Cu toată stima și considerația, Prof. Petruț Ioan, din Baia Mare

Ne puteți urmări și pe Google News

Observații bservații și nedumeriri (I)

„De câte ori vin în țară, văd la televizor, aproape zilnic, scene oribile cu bătăi între diferite clanuri, bătăi cu săbii, cu pistoale, cu cuțite, care sfârșesc de fiecare dată cu răniți sau chiar omoruri. Cu toată intervenția poliției, ambulanțele se umplu de victime și iau drumul spitalelor de urgență, iar medicii noștri fac eforturi disperate să le salveze viața. E normal, veți zice dumneavoastră; medicii își îndeplinsc datoria sub jurământul lui Hipocrat. Da, dar toate aceste intervenții costă o groază de bani, iar medicii se văd obligați să se ocupe de acești derbedei, în loc să se ocupe de oameni bolnavi, nevinovați, care așteaptă pe culoarele spitalelor. Mă întreb: cine plătește toate aceste intervenții pentru salvarea bătăușilor și a scandalagiilor, ajunși în număr mare la urgență? Cine le plătește, multora dintre ei, spitalizarea? Căci, se știe foarte bine, cât de deplorabilă e situația din sistemul actual de sănătate...

Sănătate și s-auzim de bine! Ion Pribeagu, Geneva